Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Besplatni zagrljaj u centru Zadra

24.12.2011. 23:00
Besplatni zagrljaj u centru Zadra


Zadranima kojima nedostaje topli ljudski zagrljaj, a i svi drugi koji su na Badnjak do bakalara, ribe ili drugog nemrsnog ručka bili na rijetko tako dupkom punoj Kalelargi, od Sv. Šime do Gospe od Zdravlja, na Forumu, Varoši, na trgu “kod sata” ili na rivi, mogli su dobiti i dijeliti tople besplatne zagrljaje.
Za naše krajeve neuobičajenu akciju grljenja na povijesnom zadarskom Poluotoku pokrenula je 17-godišnja Petra Žitko i njezine kolegice iz trećeg razreda Gimnazije Vladimir Nazor u Zadru, Katarina Lipovac, Dora Ivankov i Katarina Didulica.
– U ovo blagdansko, božićno vrijeme željeli smo razveseliti ljude, doprinijeti blagdanskoj atmosferi koja se osjetila na svakom koraku na Poluotoku. Štoviše, grljenje je zdravo i produžuje život, razdragano će djeliteljica zagrljaja Petra.
Želite li da mladi entuzijasti zagrle i vas, možete ih jednostavno prepoznati po transparentu s natpisom “Besplatno grljenje” s jedne i “Free hugs” s druge strane. Četiri mlade, vesele i lijepe djevojke na Badnjak su zagrlile zasigurno na stotine ljudi, bez obzirom na spol i životnu dob.
–  Možete osjetiti energiju čak i kada zagrlite nepoznatu osobu, danas su mnogi ljudi usamljeni i kada dobiju priliku zagrliti bilo koga, nastane dirljiva situacija. A dodir je osnovna ljudska potreba, objašnjava Petra.navodeći kako je grljenje zdravo, posve prirodno i praktički savršeno.
Ovom nesvakidašnjom toplom gestom u ovo blagdansko vrijeme uspjele su razveseliti brojne Zadrane, žitelje Zadarske županije i sve druge koji su se zatekli u centru Zadra.
– Koliko često si dopustimo ovakve trenutke? Koliko često zagrlite svoje najmilije? Kada ste posljednji puta zagrlili potpunog stranca? Ikada? – glasno su zapitale četiri odvažne zadarske gimnazijalke, Petra, Dora i dvije Katarine.
Kampanju “Besplatan zagrljaj”, pokrenuo je 2004. u Sydneyu Juan Mann. Tijekom proteklih godina kampanja se proširila i realizirala u mnogim zemljama diljem svijeta.
– Moć zagrljaja liječi svaku usamljenost, nemoć i tugu. Izlazi iz okvira vremena i prostora, jer njegova je dimenzija vječna, on je energija, zaključile su svojevrsne mlade junakinje Zadra na Badnjak.
Odsad kad sretnete  pojedince s natpisom “Besplatni zagrljaji” i “Free hugs”, priđite im, jer zagrljaj ne košta ništa, a pruža mnogo.