Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Spašavanje nije uspjelo, Gortan na “bubnju”

24.12.2016. 23:00
Spašavanje nije uspjelo, Gortan na “bubnju”


Visoki trgovački sud u Zagrebu odbio je kao neosnovanu žalbu Marka Kerna, većinskog vlasnika tvrtke Gortan-Zadar, i potvrdio odluku Trgovačkog suda u Zadru o pokretanju stečaja nad ovom nekoć najmoćnijom građevinskom tvrtkom na zadarskom području.
Postupak pokretanja stečaja inicirala je Financijska agencija nakon što je uvidom u poslovanje tvrtke utvrđena blokada računa dulja od 120 dana za iznos oko 950.000 kuna, a da pritom tvrtka u svom vlasništvu ima nekretnine – nekoliko stanova, poslovnih prostora, zemljišta, te milijunska potraživanja koja su predmet sudskih sporova.
Koliko je dugova još ostalo i kome je Gortan-Zadar još dužan znat će se polovicom siječnja. Postupak će voditi sutkinja Ardena Bajlo, koja je za 17. siječnja zakazala ispitno, a 18. siječnja izvještajno ročište.
Bezvrijedan vozni park
Stečajna upraviteljica Iva Petanjek iz Zagreba kazala nam je kako je većina nekretnina tvrtke pod ovrhama ili zabilježbama banaka, a vozni park je gotovo bezvrijedan, jer se sastoji od nekoliko teretnih i osobnih automobila starijih od 20 godina među kojima je, primjerice, i jedan Renault 4. Neku vrijednost ima tek BMW X5 iz 2008. godine koji, kako doznajemo, vozi Marko Kern, zagrebački odvjetnik koji je prije godinu dana otkupio većinski paket dionica tvrtke i preuzeo dužnost direktora. Za naš list Kern je tada izjavio kako mu je cilj konsolidacija tvrtke, a izrazio je i nadu da će institucije odraditi svoj dio posla i rasvijetliti okolnosti koje su tvrtku bacile na koljena.
Naime, neposredno pred Kernovo preuzimanje Gortan-Zadra uskočki su istražitelji ispitali sve bivše zaposlenike te tvrtke, ali i Gortan građenja, tvrtke kćeri koja je svoje zaposlenike nešto ranije poslala na Zavod za zapošljavanje ne isplativši im sva dugovanja ni do danas. U isto vrijeme ispitani su i svi svjedoci u TIZ-ovim zgradama za koje su uskočki istražitelji vjerovali da imaju neke njima potrebne informacije, a optužnica se očekivala početkom ove godine.