Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Oslobođeni zbog male količine droge te priznanja i kajanja

Autor: Minja Gugić

25.01.2010. 23:00
Oslobođeni zbog male količine droge te priznanja i kajanja


Zelić se teretio da je u studenom prije tri godine od nepoznate osobe kupio smotuljak od 0,16 grama “speeda” za Ivana Batura, a kad ih je malo kasnije prilikom rutinske kontrole zaustavila policija, Batur je u strahu smotuljak odbacio
Mate Zelić (26) i Ivan Batur (23) danas su na Županijskom sudu u Zadru oslobođeni od optužbe zbog kaznenog djela zloporabe opojne droge, a riječ je 0,16 grama “speeda”.
U obrazloženju presude predsjednica Sudskog vijeća Dijana Grancarić je pojasnila kako je dokaznim postupkom nedvojbeno utvrđeno kazneno djelo koje im se stavljalo na teret, ali s obzirom na malu količinu droge te dosadašnju neosuđivanost optuženih te činjenicu da su priznali djelo i izrazili kajanje, Sudsko vijeće ih je odlučilo osloboditi iako, kako je pojasnila sutkinja Grancarić, za “ovo je kazneno djelo zakonom zapriječena kazna od minimalne tri, pa sve do 12 godina zatvora”.
Tužiteljstvo će uložiti žalbu na presudu, pa tek treba vidjeti kakvu će pravomoćnu, odnosno končanu odluku donijeti Vrhovni sud Republike Hrvatske.
Županijsko državno odvjetništvo je naime, protiv njih dvojice podiglo optužnicu još prije dvije godine kojom se Zelića teretilo da je 2. studenog 2007. godine oko 1 sat u Zagrebačkoj ulici od nepoznate osobe kupio smotuljak od 0,16 grama “speeda”, za Ivana Batura.
Svega sat kasnije u istoj ulici, nedaleko od zgrade Prometne policije, zaustavila ih je policija prilikom rutinske kontrole, a u strahu od kazne, Batur je smotuljak odbacio. No, policajci su to primjetili i uhitili ih, nakon čega su privedeni istražnom sucu. Iznoseći svoj iskaz Zelić je tada sve opovrgnuo, ali na sudskoj je raspravi promijenio iskaz i priznao.
A, kad ga je sutkinja Dijana Grancarić upitala zašto mijenja iskaz, Zelić je odgovorio kako je tada govorio neistinu zbog straha od zatvorske kazne i reakcije njegovih roditelja.
Obojica su se branila sa slobode, a na izricanje presude je došao samo Zelić, a Batur kao ni njihovi odvjetnici nisu se pojavili u sudnici.