Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Bivši se specijalac pokajao, presudu će čuti u ponedjeljak

Autor: Minja Gugić

25.01.2013. 23:00
Bivši se specijalac pokajao, presudu će čuti u ponedjeljak

Foto: Zvonko KUCELIN



Dubravko Rajilić je tada u restoranu ispalio dva hica iz pištolja, a kako piše u optužnom aktu, prema Emilu Žiliću. Srećom, nitko nije ozlijeđen. Zbog stupanja na snagu novog Kaznenog zakona bit će osuđen blažom kaznom zbog “ugrožavanja života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom”


Smatram se krivim. Meni je sada žao što danas na raspravi nije prisutan i Emil Žilić da mu se osobno još jedanput ispričam, ali ovim mu se putem javno ispričavam. Žao mi je što se ovaj nemili događaj zbio – naglasio je u petak na kraju suđenja 48-godišnji bivši specijalac Dubravko Rajilić zvani Dube iz Zagreba.
Njemu se, naime, sudilo na Općinskom sudu u Zadru pred Sudskim vijećem Sandre Radanović zbog pucnjave koja se početkom travnja prije više od četiri godine dogodila u restoranu “Fortuna” u Murvici Donjoj. Rajilić je tada ispalio dva hica iz pištolja, a kako piše u optužnom aktu, prema Emilu Žiliću. Srećom, nitko nije ozlijeđen.
Novi Kazneni zakon puno blaži
– Izmjenama, odnosno stupanjem na snagu novog Kaznenog zakona 1. siječnja ove godine za kazneno djelo koje se optuženom stavlja na teret predviđena je blaža kazna zatvora. Naime, ‘starim’ je zakonom za ovo kazneno djelo bila predviđena kazna zatvora od tri do deset godina, dok je sada od šest mjeseci do pet godina, pa će se na počinitelja to i primijeniti. Stoga tužiteljstvo predlaže da se optuženom izreče kazna zatvora u trajanju od deset mjeseci uvjetno na tri godine. Ovim je kaznenim postupkom nesporno dokazano da je okrivljenik počinio ono za što je i optužen. Osim priznanja to nedvojbeno potvrđuju i ostali provedeni dokazi. Mislimo da je mjera upozorenja s rokom kušnje od tri godine primjerena. On je izrazio žaljenje i kajanje, ali ipak se radilo o visokom stupnju ugrožavanja sigurnosti jer je riječ o ispaljivanju dva hica iz revolvera tako da samo pukom srećom nije došlo do težih ozljeda. Otegotna oklonost je svakako njegova osuđivanost. Stoga, tražimo rok kušnje od tri godine kako bi se na njega utjecalo u smislu specijalne, ali i zbog generalne prevencije – zaključio je tužitelj Škara.
Rajilićev odvjetnik traži blažu kaznu
Rajilićev branitelj Gordan Nižić je potom naglasio kako on prihvaća uvjetnu osudu, ali je predložio da kazna bude kraća argumentirajući to protekom vremena.
– Rajilićeva odgovornost nije upitna. On je zapravo već sve priznao još prije pet godina prilikom prvog ispitivanja kod istražnog suca, a i danas je sve ponovio. Jasno je da će ga sud za ovo djelo oglasiti krivim. Korektno je od tužitelja da je cijenio olakotne oklonosti i predložio uvjetnu osudu jer su za to ispunjene sve zakonske pretpostavke. Međutim, imajući u vidu protek vremena, sve oklonosti, kajanje i žaljenje te javnu ispriku Žiliću za zaključiti je i da bi kazna s minimalnim rokom kušnje postigla svoju svrhu – u svom je završnom govoru rekao odvjetnik Nižić.
Dubravko Rajilić je nakon ove pucnjave, podsjećamo, pobjegao. No, ubrzo su ga zadarski policajci uhvatili, oduzeli mu pištolj iz kojeg je pucao te ga priveli u postaju na krim obradu nakon koje je bio priveden i istražnom sucu Županijskog suda u Zadru. Završio je iza rešetaka zbog opasnosti od ponavljanja djela i mogućnosti utjecaja na svjedoke, a u pritvoru je proveo 15-ak dana. Nakon završenih istražnih radnji, “spis Rajilić” proslijeđen je na odluku Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru koje je zatražilo dopunu istrage, odnosno saslušanje još nekih svjedoka nakon čega je protiv njega podignuta i optužnica, odnosno optužni prijedlog.
Savjetnik za sigurnost i otac četvero djece
Dubravko Rajilić Dube, danas savjetnik za sigurnost u jednoj zagrebačkoj firmi, otac četvero djece od kojih je dvoje još uvijek maloljetno te osoba koja je lani osuđena na šest mjeseci zatvora uvjetno na dvije godine zbog – prijetnje, presudu zadarskog Općinskog suda čut će u ponedjeljak.