Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zbog ukidanja ispostave hitne spremni na prosvjede

Autor: Velimir Brkić

25.01.2013. 23:00
Zbog ukidanja ispostave hitne spremni na prosvjede

Foto: Velimir BRKIĆ



Hitna pomoć u Posedarju je jednostavno izbrisana, ‘ukradena’ nam je. Građani su ogorčeni, htjeli to ili ne, s pravom pozivaju na prosvjede, potpisivanje peticije, pa čak na zatvaranje Jadranske magistrale, govori Ivica Juričević, načelnik Posedarja


Reformom Hitne pomoći koja se provodi u cijeloj Hrvatskoj pa tako i u Zadarskoj županiji, nezadovoljstvo izražavaju Grad Benkovac, gdje je ostala ispostava, ali bez liječnika, te Općina Posedarje koja je jednostavno ostala bez dugogodišnje hitne medicinske skrbi.
Benkovački gradonačelnik Branko Kutija naglasio je kako su građani bili uvjereni da će reorganizacija Hitne medicinske pomoći donijeti bolju skrb za građane, a ne obratno, ostaviti ih bez liječničke pomoći.
 – S ovim neprihvatljivim stanjem upoznali smo sve nadležne od Davorke Krnčević, ravnateljice Zavoda za hitnu medicinu, do ministra zdravstva Rajka Ostojića. Kako su tu neprihvatljivu odluku donijeli, tako je mogu i promijeniti, kazao je Kutija.
Godinu dana od njegova utemeljenja Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije dobio je čak osam novih ispostava. S dežurnim liječnikom su ispostave Poličnik, Biograd na Moru, Pag i Kali na otoku Ugljanu, dok su s medicinskom sestrom i tehničarem, ali bez liječnika ispostave Gračac, Benkovac, Starigrad Paklenica i Nin.
– Hitna pomoć u Posedarju je jednostavno izbrisana, ‘ukradena’ nam je. Građani su ogorčeni, htjeli to ili ne, s pravom pozivaju na prosvjede, potpisivanje peticije, pa čak na zatvaranje Jadranske magistrale, govori Ivica Juričević, načelnik Posedarja.
Zbog novonastale situacije učestali su, kaže, razgovori ili slanja dopisa ministru Rajku Ostojiću, županu Stipi Zriliću, pročelniku za zdravstvo Josipu Kraljiću i ravnateljici Zavoda Davorki Krnčević.
– Odjedanput se iz vedra neba ostalo bez hitne medicinske pomoći, atmosfera je zaista usijana. Ne znamo do kada ćemo građane moći obuzdavati, pita se Juričević.
Općina Posedarje ima površinu 77 kilometara četvornih. Tu prolazi autocesta A1, prometno je raskrižje za Pag te alternativni prometni pravac u slučaju zatvaranja Dalmatine i Masleničkog mosta uslijed bure.
– Zbog svog položaja i dostupnosti, Posedarje je i prije Domovinskog rata imalo ispostavu i dežurne timove hitne pomoći, kojem su gravitirale susjedne općine i gradovi, Starigrad, Jasenice, Obrovac, Kruševo, Karin, Pridraga i drugi.
Razgovor u Zagrebu
Zbog svog položaja, pogotovo preko sezone kad na širem području broj turista iznosi i trideset tisuća, nužne su sve službe što žurnijeg spašavanja ljudskih života.
– Doživjeli smo šok kad smo od Zavoda za hitnu medicinu Zadar dobili odgovor da se punkt dežurstva Posedarje stavlja izvan funkcije, a otvaraju nove ispostave, kaže Juričević.
Posedarje je jedino mjesto u Hrvatskoj, kaže, koje je dosad imalo dežurnu hitnu medicinsku pomoć, a novim je ustrojem ugašeno.
– Zvali smo sve nadležne, znane i neznane, protestirali, međutim, uzalud. Ispostavilo se da se štedi tamo gdje ne treba, na spašavanju ljudskih života, uvjeren je Juričević.
U Posedarju se nalazi velika novouređena zgrada Doma zdravlja gdje je smještena ambulanta opće prakse, ambulanta stomatološke prakse te donedavno i punkt dežurstva Posedarje, rekao je, tako da ne vide adekvatne razloge odluke ukidanja i preseljenja punkta dežurstva.
– Smatramo da određene ispostave ne odgovaraju potrebama stanovnika podvelebitskog dijela Zadarske županije samim tim što se nalaze u neposrednoj blizini grada Zadra tako da se nalaze na istoj udaljenosti kao i sam Zavod hitne medicine Zadar, mišljenja je Juričević.
Zbog preseljenja je došlo do velikog nezadovoljstva stanovništva koje je gravitiralo punktu dežurstva Posedarje, te zahtijevaju povrat ispostave Hitne medicine Posedarje.
– Isto nezadovoljstvo, nažalost, osjećamo i mi čelnici jedinica lokalne samouprave, jer nas na vrijeme nitko nije izvijestio o ukidanju punkta dežurstva Posedarje, kazao je Juričević.
Pritom ističe kako ima pismene podrške susjednih općina i Grada Obrovca za povrat hitne medicinske pomoći u sad prazni prostor Doma zdravlja.
– U četvrtak sam u Zagrebu imao razgovor s pomoćnikom ministra Ostojića i načelnicom Odjela za Hitnu medicinsku pomoć. Očekujemo konkretne odgovore i, naravno, povratak dežurne hitne pomoći u Posedarje.