Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Dešpoja ljut zbog kazne nije htio slušati presudu

Autor: Minja Gugić

25.02.2010. 23:00
Dešpoja ljut zbog kazne nije htio slušati presudu

Foto: Filip BRALA



Uz zatvorsku kaznu Dešpoji je izrečena i mjera obaveznog liječenja od ovisnosti. U olakotne okolnosti uzeta je obzir činjenica da je otac malodobnog djeteta, a u otegotne da je višestruko pravomoćno osuđivan i to čak četiri puta zbog droge
Ne mogu ovo slušati – rekao je u petak na Županijskom sudu u Zadru Marijan Dešpoja (30) dok ga je predsjednica Sudskog vijeća Dijana Grancarić oglašavala krivim, a nakon što mu je izrekla presudu u trajanju od četiri godine i deset mjeseci zatvora, upitao je: “Mogu li napustiti sudnicu?” što je potom i učinio u pratnji pravosudnih policajaca.
On je naime, osuđen na zatvorsku kaznu zbog posjeda i dilanja heroina, dok je drugooptuženi Antonio Šindija (35) osuđen na kaznu zatvora u trajanju od godine dana zbog posjeda heroina, ali i kaznenog djela okvalificiranog kao pokušaj spriječavnja službene osobe u obavljanju svoje dužnosti jer je napao policajaca koji ga uhvatio s drogom.
No, s obzirom na to da je nakon uhićenja i u vrijeme trajanja istrage u pritvoru zadarskog Istražnog centra proveo deset mjeseci, Šindija je, kako je pojasnila sutkinja Grancarić, svoju kaznu već i odslužio.
Obrazlažući izrečene zatvorske kazne, predsjednica Sudskog vijeća je navela kako je nedvojbeno utvrđeno da je Dešpoja u 12 navrata porodavao heroin što je dokazano prisluškivanjem njegovog telefona, a to je potvrdio i vještak telekomunikacijske struke.
– U olakotne okolnosti Dešpoji je uzeta u obzir činjenica da je otac malodobnog djeteta, a pod otegotnim okolnostima trebalo je voditi računa da je on višestruko pravomoćno osuđivana osoba i to četiri puta zbog droge, a dva puta zbog imovinskih delikata što svakako govori u prilog činjenici da ni do sada izrečene kazne u njegovom slučaju nisu utjecale na njegovo ponašanje – zaključila je Grancarić dodajući kako mu se uz zatvorsku kaznu mora primjeniti i mjera obaveznog liječenja od ovisnosti.
Što se pak, tiče Šindije u obrazloženju presude moglo se čuti kako je i njemu olalkotna okolnost da je otac malodobnog djeteta, a otegotna okolnost kao i u Dešpojinom slučaju je činjenica da je više puta osuđivan.
Optužnicom zadarskog tužiteljstva, Dešpoja se teretio da je u vremenskom razdoblju od 20. lipnja, pa do dana uhićenja početkom rujna prije dvije godine u mjestu Dobropoljana na otoku Pašmanu dilao drogu. Prodaju je dogovarao putem mobitela, a policajci su ga otkrili prisluškivanjem.
Antonio Šindija je bio optužen je da je od Dešpoje kupio 3,64 grama heroina.
Prema optužnici, Šindija je 2. rujna prije dvije godine u Bibinjama, a nakon što ga je zaustavio policijski službenik koji mu se uredno legitimirao kao policajac, počeo bježati. Kad ga je policajac pokušao zaustaviti, on je prema njemu zamahnuo rukom kako bi ga udario, a potom je na njega gurao željezna vrata ograde dvorišta te ga prignječio oko struka tako da je policajac lakše ozlijeđen.