Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zatražena snimka objekata izgrađenih prije 1968. godine

Autor: Branko Božić

25.02.2010. 23:00
Zatražena snimka objekata izgrađenih prije 1968. godine


Na tim snimkama jasno će se moći utvrditi svi oni stambeni objekti koji su izgrađeni prije 15. veljače 1968. godine, a za koje po trenutačno važećem hrvatskom zakonu njihovi vlasnici (njih na području općine Ražanac nije baš mali broj) neće biti dužni platiti građevinske dozvole za priključke vode
Nakon dvomjesečne stanke vijećnici Općinskog vijeća okupili su se na poziv predsjednika Predraga Duševića (HDZ) na prvoj ovogodišnjoj sjednici Općinskog vijeća.
Dvjesto tisuća kuna za sadnice
U okviru dnevnog reda prvo je potekla rasprava na temu odabira najpovoljnijeg ponuđača za nabavu sadnog materijala dugogodišnjih nasada. Vijećnici su se usuglasili da to bude najpovoljnija te provjerena tvrtka Prud iz Metkovića, kojoj će se za dopremu 7.000 sadnica maslina te 11.000 loznih cjepova iz općinskog proračuna uplatiti nešto više od dvjesto tisuća kuna.
Nadalje, usvojena je odluka o komunalnom doprinosu. Prema toj odluci Općina Ražanac je podijeljena u dvije zone. Prva zona obuhvaća mjesta Ražanac, Rtinu, Ljubač i Ljubačke Stanove, a druga Joviće, Radovin, Krnezu i Podvršje.
U prvoj zoni ubuduće će se kubni metar stambene zgade plaćati 50, a u drugoj zoni 40 kuna. Za poslovne i gospodarske prostore u prvoj će se zoni trebati izdvojiti 80, a u drugoj 70 kuna. U nastavku se otvorila rasprava o sedam postojećih općinskih groblja s oko 1.400 grobnih mjesta. Na tu je temu vijećnicima iscrpno i temeljito izvješće podnio donačelnik Nediljko Jović.
Vijeće se usuglasilo da se s imenovanjem ulica i trgova treba krenuti krajnje odgovorno i studiozno. Zaključeno je da će se taj posao u sklopu svojevrsnog pilot-programa obaviti prvo u Ražancu, a da će za njegovu provedbu na idućoj sjednici biti imenovano povjerenstvo.
Zemljišno-katastarska izmjera
Usvojena je odluka o raspisivanju javnog natječaja za prodaju pet općinskih parcela u Ražancu. Određena je i početna cijena u iznosu od 250 kuna po metru četvornom koju je utvrdio ovlašteni sudski vještak. Također je prihvaćen prijedlog načelnika Miočića po kojem će se ubuduće autobusni prijevoz za oko 200 ražanačkih srednjoškolaca od Ražanca do Zadra i natrag sufinancirati mjesečno sa 10.000 kuna iz općinskog proračuna.
Prihvaćen je i prijedlog o sufinanciranju rada Male škole koja bi trebala početi raditi 1. ožujka.
Budući da se upravo punom parom na području Općine Ražanac provodi nova zemljišno-katastarska izmjera, a da se za koji dan očekuje i nastavak vodovodizacije i u onim ražanačkim mjestima koja još nemaju pitku vodu, na kraju je jednoglasno usvojen prijedlog vijećnika Bože Čolaka (HDZ) iz Krneze. U njemu se od Geodetske uprave u Zagrebu i zadarskog Katastra traži da se preko resornog Ministarstva i Vlade Republike Hrvatske zatraži posredovanje kod Vojno-geografskog instituta u Beogradu, sa zamolbom za ustupanje svih snimaka u geografskim širinama i dužinama iz 1967. godine napravljenih na ovim terenima.
Snimkama će se jasno moći utvrditi svi oni stambeni objekti koji su izgrađeni prije 15. veljače 1968. godine, a za koje po trenutačno važećem hrvatskom zakonu njihovi vlasnici (njih na području općine Ražanac nije baš mali broj) neće biti dužni platiti građevinske dozvole za priključke vode.


Brzi internet za ražanačko područje


Aktualni sat je do posljednje minute bio ispunjen vijećničkim pitanjima, a na njih su uglavnom odgovarali načelnik Dragutin Miočić(HDZ), donačelnik Nediljko Jović(HDZ) te pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Damir Jordan(HDZ).
Vijećnik Božo Čolak (HDZ) otvorio je raspravu te je tražio da mu se odgovori kada će se instalirati planom predviđena javna rasvjeta u Krnezi. Još je želio čuti postoji li mogućnost da se prolongira izrada avionske snimke, koja bi se u okviru poslova nove katastarske knjige trebla dogoditi 1. ožujka, prvenstveno stoga što vlasnici zbog dugotrajnih kiša nisu mogli obilježiti parcele.
Načelnik Dragutin Miočić je odgovorio da su u izgradnju nogostupa i instaliranje rasvjete u Krnezi predviđena sredstva u iznosu od oko pola milijuna kuna i svi će poslovi biti okončani do konca ove godine.
– Vezano uz snimanje iz zraka, apsolutno vas podržavamo i zamolit ćemo izvođače radova, Geodetski zavod iz Rijeke i zadarski Aces, da se taj posao prolongira.
Juru Kožula (SDP) iz Ražanca je zanimalo što se poduzima da se konačno na području općine Ražanac uspostavi brzi internet te znaju li općinski čelnici da iz dana u dan kod vozača iz Ražanca i susjednih mjesta raste nezadovoljstvo zbog loše prometnice Ražanac – Zadar.