Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Donat se zovu postolar, tanker, klapa, hotel…

25.02.2011. 23:00
Donat se zovu postolar, tanker, klapa, hotel…


U Zadru ukupno 40 tvrtki, obrta i udruga u imenu ima Donat. Prema podacima Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Zadar, u Zadru deset poduzeća ima Donat u imenu. U Obrtnom registru Republike Hrvatske sedam je obrta sa sjedištem u Zadru nazvano po njemu, a “najzahvalnije” mu je izgleda ipak civilno društvo, s obzirom na to da 23 udruge (prema Registru udruga Hrvatske) nose njegovo ime


Da je samo znao biskup sv. Donat kad je, kako predaja kaže, prije 1.200 godina sagradio tadašnju crkvu Sv. Trojstva, da će toliko traga ostaviti u svome rodnom gradu. Tek je u 15. stoljeću crkva nazvana po sv. Donatu, a u međuvremenu, sve do danas, sve više osoba i objekata u Donatovu gradu ponosno nosi njegovo ime.
Nek’ se dijete zove kao Donat
Ipak, može se reći da je upravo sv. Donat prije 1.200 godina najviše investirao u današnji turizam od kojeg živi većina građana. Slika starog Foruma na kojem uz zvonik Sv. Stošije dominira crkva Sv. Donata, obilazi cijeli svijet, privlači brojne turiste, a i uvijek iznova fascinira Zadrane koji to gledaju svaki dan.
Možda baš iz zahvalnosti, mnogi građani svoju djecu, svoje najmilije, nazivaju baš po Donatu. U zadnjih deset godina, prema podacima zadarskog Ureda državne uprave, u Zadru se rodilo 66 dječaka imena Donat, 19 djevojčica nazvanih Donata, 6 nazvanih Donatela i 2 Donatella. Uz ljubav prema Zadru i njegovu najpoznatijem simbolu, simbolika za odabir ovog imena za dijete može se naći u njegovu latinskom podrijetlu – Donatus, što znači “od Boga darovan” te “Božji dar”.
Danas u Zadru ukupno 40 tvrtki, obrta i udruga u imenu ima Donat. Prema podacima Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Zadar, u Zadru 10 poduzeća ima Donat u imenu. U Obrtnom registru Republike Hrvatske sedam je obrta sa sjedištem u Zadru nazvano po njemu, a “najzahvalnije” mu je izgleda ipak civilno društvo, s obzirom na to da 23 udruge (prema Registru udruga Hrvatske), sportske, kulturne ili zdravstvene, nose njegovo ime.
Zna se što je koji Donat
Jedan od tih Donata je klapa, jedan golf klub, jedan tanker, jedan zaštitarska tvrtka, jedan ljekarna, a jedan postolar. Da ne nabrajamo dalje, Donat je zahvatio gotovo sve domene djelovanja, a čini se da je među nazivima Donat, najviše sportskih udruga. Ispada da se, što nije čudno, najrjeđe ta riječ odnosi baš na biskupa Donata od kojeg je sve krenulo, ali kraj pustih Donata, rijetko kad se odnosi i na samu crkvu Sv. Donata. Ali kad se odnosi, onda je najčešće u pitanju nešto važno – ili Glazbene večeri u Sv. Donatu koje se održavaju preko 50 godina, ili svečane dodjele maturalnih svjedodžbi i diploma, čak i vjenčanja…
Bez obzira na Donate koji preplavljuju grad, u razgovoru rijetko kad dolazi do zabune. Zna se o čemu se radi kad se kaže da si jeo sladoled u Donatu, da si polagao vozački u Donatu ili da slušaš Donat (doduše, to se više ne govori).
Zanimljivo, po Zakonu o trgovačkim društvima, tvrtke se mogu nazvati po povijesnoj znamenitoj osobi samo ako to ime koriste na prikladan način uz pristanak nasljednika.
Također, u duhu “izvorno hrvatsko”, Zakon propisuje točne odredbe u kojim se slučajevima u nazivima tvrtki smiju koristiti strane riječi. Na primjer, ako je ta strana riječ ime člana društva ili je uobičajena u hrvatskom jeziku ili za nju nema odgovarajuće riječi u hrvatskom jeziku, onda se može koristiti u nazivu. Dopuštene su i riječi na mrtvim jezicima.
Kao iskreni lokalpatrioti, ili ljubitelji arhitekture, ili lika biskupa sv. Donata, ili zato što ih Zakon pomalo ograničava… građani Zadra, ali i drugih hrvatskih gradova svoje tvrtke nazivaju po Donatu. Iako je Zadar sve više poznat i po Morskim orguljama i Pozdravu suncu, ipak smo mi Donatov grad i time se ponosimo. Također, bilo bi pomalo bahato dijete nazvati, na primjer, More ili Sunce, a bilo bi urnebesno nazvati ih Pozdrav ili Orgulja.


 DONATOV GRAD NE SLAVI DONATOV DAN




Jučer se u kanonu na misnim slavljima spominjao sv. Donat i to je jedini način na koji Donatov grad već dugi niz godina obilježava blagdan Sv. Donata.
– Za razliku od zaštitnika grada Zadra, blagdan Sv. Donata se, nažalost, ne obilježava posebnim liturgijskim slavljem, već se spomene u kanonu. On je bio biskup koji je posredovao moći sv. Stošije. Njegovom zaslugom je ona postala zaštitnica Zadarske nadbiskupije, rekla je Ines Grbić iz Nadbiskupije.
Prema predaji, Donat je iz Carigrada do Zadra putovao s relikvijama sv. Stošije i cijelim putem događala su se čuda i ozdravljenja.
Također, od Napoleona, koji je uz još nekoliko zadarskih crkava, desakralizirao crkvu Sv. Donata, u njoj nema liturgijskog slavlja te se danas koristi u svjetovne, ponajviše kulturne svrhe.