Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Proizvodi s ugledom

25.02.2011. 23:00


Pisao si Bage o cijenama hrane u razvijenim zemljama, kako se one kreću u nerazvijenim ili zemljama u razvoju kod siromašnog puka, pita me Bere, poznati zadarski ridikul.
Jako dobro pitanje, pohvalih Beru.
Svjetsko pučanstvo nezaustavljivo raste, uskoro će nas biti preko osam milijardi.
Pravo pitanje je hoćemo li uspjeti prehraniti sve potrošače u budućnosti.
Više od dvije trećine svjetskog pučanstva već i danas teško može platiti hranu proizvedenu za tržište.
Pučanstvo mnogih zemalja gladuje, primjerice, dijelovi Indije, Indonezije pa i Kine i Sjeverne Koreje, nekih afričkih zemalja, premda na tržištu imaju hrane, nemaju novaca da je kupe.
Od prosječnih prihoda pučanstva tih zemalja preko 80% troše na hranu, a mnogima ne dostižu niti cjelokupni prihodi za najbitnije potrebe na hrani.
Od našeg brutoproizvoda odlazi daleko manje za potrebe nabavke hrane.
U prosjeku se na hranu u nas izdvoji oko 43% kućnog proračuna.
To je još uvijek dovoljno visoko da nas pogodi svako poskupljenje hrane.
Osjetljivost na poskupljenje hrane jednako nam je važna kao i ona koja se odnosi na poskupljenje primjerice komunalija, školovanja ili zdravstvenih usluga.
Teško da ćemo smoći toliko primarnih poljodjelskih proizvoda, da bismo izvozili. Na ljestvici naše ponude hrane naći će se sve više kakvonosnih proizvoda, proizvoda sa znamkom i zaštićenih proizvoda u rangu izvornih zemljopisnih i proizvoda s ugledom, pretežito za nacionalno, odnosno turističko tržište. Na izvozna tržišta hrane trebalo bi krenuti prvenstveno s vrlo kakvonosnim primarnim poljodjelskim proizvodima i prerađevinama.
Vaš Bage