Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Davor Dell’orco osuđen na sedam godina zatvora

Autor: Minja Gugić

25.03.2010. 23:00
Davor Dell’orco osuđen na sedam godina zatvora

Foto: Filip BRALA



Osuđen je jer je na osobito ponižavajući način i to dva puta u istom danu silovao i premlatio tada 24-godišnju Zadranku, inače svoju tajnicu s kojom je godinu dana bio u ljubavnoj, izvanbračnoj vezi. Nakon toga joj je prijetio kako bi ju spriječio da ne svjedoči na sudu
Poznati Zadranin, Davor Dell’orco (55), bivši voditelj restorana Maestral Tankerkomercove marine i jedan od suvlasnika tvrtke Spinaker tours d.o.o. danas je na Županijskom sudu u Zadru nakon okončanog dokaznog postupka, koji je bio zatvoren za javnost, nepravomoćno osuđen na sedam godina zatvora zbog silovanja na osobito ponižavajući način i kaznenog djela ocijenjenog kao – sprječavanje dokazivanja.
Presudu je donijelo Sudsko vijeće pod presjedanjem sudaca Borisa Radmana koji je pojašnjavajući visinu zatvorske kazne rekao kako je Davor Dell’orco zbog silovanja osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest godina i šest mjeseci, dok je zbog sprečavanja dokazivanja osuđen na godinu i dva mjeseca pa je to objedinjeno u jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od sedam godina.
S obzirom da se Dell’orco cijelo vrijeme trajanja sudskog postupka branio sa slobode, a prema zakonu, ako je kazna veća od pet godina zatvora, osuđenik mora biti pritvoren do pravomoćnosti presude, Davor Dell’orco je danas opet završio iza rešetka zadarskog Istražnog centra.
Osuđen je jer je na osobito ponižavajući i gnjusan način i to dva puta u istom danu silovao i premlatio tada 24-godišnju Zadranku, inače svoju tajnicu s kojom je godinu dana bio u ljubavnoj, izvanbračnoj vezi.
Razlog njegovog brutalnog čina leži u činjenici da je djevojka htjela prekinuti s njim jer je započela novu, ljubavnu vezu.
On se s tim nikako nije želio pomiriti. Najprije joj je počeo prijetiti i vrijeđati ju, rekavši joj kako bi bilo najbolje da ga pričeka u stanu gdje će sve “raščistiti”.
U njezinu stanu ju je prvi put silovao i premlatio. Udario ju je čak i remenom po glavi tako da joj je puknuo bubnjić, a drugi put samo tri sata kasnije silovao ju je i u njegovom uredu.
Dok je suđenje trajalo, Dell’orco je susreo svoju žrtvu i kako bi ju spriječio da svjedoči na sudu, najprije joj je rekao kako bi joj bilo pametno da ga nazove.
– Ako ja završim u zatvoru, ubit ću te. Ubit ću ti mater, ćaću i dečka – poručio joj je Dell’orco.
S obzirom da je suđenje bilo tajno, nakon izrečene presude novinari su morali napustiti veliku sudnicu Županijskog suda u Zadru, dok je predsjednik Sudskog vijeća Boris Radman čitao obrazloženje presude.
Davor Dell’orco dužan je i podmiriti troškove sudskog postupka u iznosu od preko 38 tisuća kuna, a oduzet mu je i oružani list te pištolj i puška koju je posjedovao.


 
U PRITVORU PROVEO ČETIRI DANA


Davor Dell’orco je nakon uhićenja i privođenja istražnom sucu, u pritvoru proveo vrijeme od 28. kolovoza do 1. rujna 2008. godine zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Kad su svi svjedoci bili ispitani pušten je da se brani sa slobode.
Osim niza obavljenih vještačenja, u sklopu istražnih radnji, ispitani su i brojni svjedoci uključujući i žrtvu koja je samo dan nakon Dell’orcovog uhićenja pred istražnim sucem Županijskog suda u Zadru dva i pol sata davala iskaz i ponovila ono, što je prethodno ispričala i policiji, a to je da ju je Davor Dell’orco silovao i pretukao.
Prema našim saznanjima djevojka je tijekom istrage bila i ginekološki pregledana.