Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Maslinarska koalicija uspješnija od stranačke

Autor: Katina Vrsaljko

25.03.2010. 23:00
Maslinarska koalicija uspješnija od stranačke

Foto: Filip BRALA



Kako je maslinarstvo u Novigradu ipak još uvijek u povojima, neki od njih su shvatili da će uspjeti ako se drže zajedno. Tako je sedam “novopečenih” maslinara, koji u prosjeku imaju po pedesetak stabala masline, zajedno samljelo svoje masline i proizvelo zlatno ulje. Pod imenom “Novigradski maslinari” osvojili su zlatne medalje


Nakon što se četrdesetak godina nisu obnavljale, nakon što su gorjele u Domovinskom ratu i ponovno obrasle nakon njega, čini se da novigradske njive ulaze u svoje “zlatno doba”. Stare masline, koje su dugo skrivali borovi i šikara, ponovno su ugledale svjetlo dana, posadile su se mlade masline i proizvela kvalitetna maslinova ulja, a sve zahvaljujući ljudima koji su se vratili zanimanjima svojih predaka. Sad je teško zakoračiti na novigradsku njivu, a da se ne sretne poneki mještanin kako kopa, obrezuje masline, sadi maraške ili čak kleše kamen.
“Sedmorica veličanstvenih”
Traje to zadnjih nekoliko godina i sve više uzima maha jer sumještani jedni druge potiču, razmjenjuju iskustva pa i surađuju u proizvodnji maslinova ulja. Čulo se već za novigradske njive, možda i najviše zahvaljujući dr. Ivici Vlatkoviću i njegovu vrlo kvalitetnom i često zlatom nagrađivanom ulju te masliniku sa sustavom samonavodnjavanja i kamenom kućicom okruženom suhozidom.
Kako je maslinarstvo u Novigradu ipak još uvijek u povojima, neki od njih su shvatili da će uspjeti ako se drže zajedno. Tako je sedam “novopečenih” maslinara, koji u prosjeku imaju po pedesetak stabala masline, zajedno samljelo svoje masline i proizvelo zlatno ulje. Pod imenom “Novigradski maslinari” osvojili su zlatne medalje na manifestacijama za uljare i maslinare “Maslina” u Splitu i “Dani masline” u Zadru.
Jakov Vlatković, Tomislav Vlatković, Damir Bratović, Goran Sinovčić, Ante Bradić, Ante Buterin i Joso Goriđan su članovi, kako je nazivaju u šali, koalicije “Novigradski maslinari”.
– U koaliciji smo svi ravnopravni i nitko nije nedodirljiv. Po našem statutu u svakom nam se trenutku netko može pridružiti, ali isto tako i ispasti. Sve prema zaslugama, rekao je Jakov Vlatković.
Čini se da u ovoj maslinarskoj koaliciji vlada veća demokracija nego u našim pravim političkim strukturama. Možda je upravo to i zaslužno za uspjeh.
Ipak, oni zasluge pripisuju Vlatkoviću koji ih je oduvijek poticao i poslao njihovo “7 u 1 ulje” na natjecanja.
Oni vjeruju da je tajna uspjeha u novigradskoj njivi.
– Ovdje nema puno vlage, masline na novigradskim njivama nemaju bolesti, a nitko ih i ne škropi. Tko god je odavde poslao ulje na natjecanje, osvojio je medalju. Na Danima masline u Zadru ulja s novigradske njive, čija je površina niti 1.000 metara četvornih, osvojila su četiri zlatne medalje – dvije Ivica Vlatković, jednu Ivka Vlatković i jednu naša koalicija, kazao je Ante Buterin.
Sjednice na njivama
Sjećaju se kako su po njivama u djetinjstvu svakodnevno igrali nogomet, a sad su opet svakodnevno tu, opet najviše radi gušta. Nakon paleži u Domovinskom ratu, rijetko je tko mislio da će u njivama ponovno uživati. Onda je Živko Baždarić Palje, kako kaže, posadio prvu maslinu u njivama nakon rata. Pojedinci su odmah počeli s obrađivanjem zemlje, a tek prije nekoliko godina se na njive počelo ići skoro pa masovno.
– Svake godine se sadi sve više stabala maslina pa i drugih poljoprivrednih kultura. Dosta ljudi koji ovdje ne žive polako obnavljaju svoje stare maslenike i brinu za njih. Čak su i oni koji su govorili drugima da su ludi što na njivama provode dane, sad su shvatili u čemu je stvar i ne daju se s njiva van, kaže Jakov Vlatković, kojeg u šali nazivaju rizničarom i čuvarom pečata.
Goran Sinovčić, primjerice, na njivama osim maslina sadi i maraške, rajčicu i krastavce. Gradi i jedan mali ljetnikovac gdje će, između ostalog, koalicija “Novigradski maslinari” održavati “sjednice”.
Kako su krenuli, šale se da će dogodine pokoriti i Istru.