Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Cesta “zapela” u električnom stupu

25.03.2011. 23:00
Cesta “zapela” u električnom stupu


Premda se ovih dana polako ali sigurno privode kraju imovinskopravni problemi između investitora Hrvatskih cesta te privlačkih vlasnika zemljišta, zbog čega je na jednom dijelu u blizini zaseoka Kršlovići zastala gradnja državne ceste D 306 Nin-Vir, jedan drugi detalj na ovoj trasi već duže vrijeme plijeni pažnju prolaznika. Riječ je o čeličnom stupu, dijelu 110 kilovoltnog dalekovoda kojim “teče” struja od trafostanice u Ninu do otoka Paga i nadalje na sjever, koji se nalazi na sredini između Turističkog naselja Sabunike i crkve Sv. Vida, u kojem je jednostavno zapela cesta. Mnogi se pitaju je li moguće da se ovakve stvari događaju sad na početku 21. stoljeća.
U čemu i gdje je nastao problem upitali smo glavnog projektanta cestovne trase Nin-Vir i zaposlenika zadarske projektantske tvrtke “Ingris d.o.o.” dipl. ing. arh. Vedrana Glavana, koji pored svega za potrebe IGH-a iz Zagreba vodi nadzor nad radovima na terenu.
– Otprije dvije godine kad se krenulo u ovaj projekt dogovoreno je s HEP-om izmještanje problematičnog stupa. S obzirom da je došlo do stanovitih promjena u tom poduzeću taj se posao još nije obavio. No, očekujemo da će se to učiniti vrlo brzo na način da će se na tom potezu postaviti tri nova stupa. Drugi razlog zbog čega se kasni je taj što smo tek nedavno na tom mjestu riješili imovinsko-pravna pitanja s vlasnicima zemljišta, kaže Glavan.
– Po našim planovima, dionica od uzvišenja Grgur kod Nina do Sabunika pustit će se u promet najdalje za 20-ak dana, dok će se kompletna trasa ceste Nin-Vir o kojoj je riječ, koja je ujedno obilaznica mjesta Privlake, za sav promet otvoriti prvog lipnja ove godine.