Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Na Pagu prvi izviđači krenuli u šparoge

25.03.2011. 23:00
Na Pagu prvi izviđači krenuli u šparoge


Šparoga najviše ima na središnjem dijelu otoka, kod mjesta Košljun i Šimuni i na rukavcu Luna, gdje su i najveće
Na Pagu je šparoga izuzetno cijenjena i smatra se vrhunskim specijalitetom i lijekom. Koncem ožujka, kada se na livadama pojave prvi znakovi proljetnog buđenja prirode, berači kreću u neizvjesnu potragu za omiljenom biljkom. Uspjeh je ako se u ožujku ubere i mali stručak jer je i to dovoljno za jedan obrok. Pravo vrijeme za branje šparoga je travanj jer tada ih ima posvuda.
U Pagu se, sam od sebe, razvio običaj vezan uz branje šparoga.
Prvi berači
Koncem ožujka prvi berači krenu u izviđanje i upita li ih netko traže li šparoge, to će odlučno opovrgnuti. Reći će kako šeću i uživaju u proljetnom suncu. No, ti prvi berači zapravo pregledavaju svaki kutak na kojem rastu bodljikavi grmovi i uz svakodnevnu šetnju čekaju trenutak kada će se pojaviti izdanci. Nakon što se proširi vijest kako je netko ubrao šparoge kreće se u branje. S vrećicom u ruci, berači se kreću polako i strpljivo. Na Pagu šparoga najviše ima na središnjem dijelu otoka, kod mjesta Košljun i Šimuni i na rukavcu Luna, gdje su i najveće. Šparoga ima i na brdskim površinama, na granici između kamenjara i travnatih livada. Često se šparoge nađu i uz suhozide.
Na paškoj tržnici ima svega, ali nema šparoga.
– Rano je još, ne može ih se nabrati dovoljno za prodaju, a i ne znam hoću li ih ove godine prodavati jer su mi rekli da se to više ne smije. Kada sam ih lani prodavala kupci su se žalili da su skupe, ali moraju biti skupe jer ih nije lako nabrati, kaže prodavačica na paškoj tržnici.
Prošle godine šparoge su se prodavale po stotinu kuna za velik stručak što je najviša ikada zabilježena cijena. Upućeni kažu kako su se šparoge i po takvoj cijeni dobro prodavale.
Na jelovniku plemića
Na Pagu se šparoge najčešće jedu kuhane i pomiješane s tvrdim jajima, uz dodatak malo ulja. Posljednjih godina mnogi od šparoga rade gustu juhu. Mogu se pripremati i na kajganu, a i kao dodatak raznim jelima. Ne postoje znanstveni podaci o količini šparoga što se uberu na Pagu, pa ni o gospodarskom značenju te biljke. Nije poznato ni od kada se beru šparoge, ali ta je tradicija nesumnjivo duga. Najstariji Pažanima se sjećaju kako su u djetinjstvu s roditeljima odlazili u branje šparoga, a šparoge su bile na jelovniku starih paških plemićkih obitelji. Tradicija branja šparoga je očito duga, možda čak i nekoliko stoljeća. Šparoge su, za one što ih vole, izniman specijalitet. No, na Pagu se smatraju i vrlo ljekovitom hranom koja pomaže u liječenju bubrežnih bolesti i bolesti mjehura. Stari Pažani kažu kako se bolesnicima davala i voda u kojoj su se kuhale šparoge. Do spoznaje o ljekovitosti šparoge došlo se iskustvom, a ono do čega se došlo iskustvom, potvrđuje i suvremena znanost. U znanstvenoj literaturi se može pronaći podatak kako je šparoga kvalitetna dijetalna hrana jer ima nisku energetsku vrijednost. Na 100 g šparoga ima 105 kJ, odnosno 25 kcal. U šparogi ima samo 3,6 %, bjelančevina, 0, 1 % masti i 3, 8 % ugljikohidrata. Ljekovitom je čine vitamini i minerali. Od minerala u šparogi najviše ima kalija, te u nešto manjim količinama fosfora, sumpora, kalcija, magnezija i željeza. Od vitamina, šparoga je najbogatija vitaminom C-23, a sadrži i dosta karotina i sve vitamine grupe B. Uz to, sadrži aspargin, arginin, glikozide i organske kiseline. Najviše mineralnih tvari i vitamina ima u vanjskim slojevima šparoge. U znanstvenoj literaturi se mogu pronaći i savjeti za pripremanje šparoga. Šparoge treba pripremiti tako da ne izgube ljekovita svojstva, a to se postiže kuhanjem vezanog snopića koji je do polovice položen u vodu. Na taj način vrhovi ostanu izvan vode. Posudu treba pokriti i vrhovi šparoge se kuhaju na pari. U posljednje vrijeme mnogi naberu veću količinu šparoga koje skuhaju i zamrznu zajedno s vodom u kojoj su se kuhale. Tako pripremljene šparoge mogu se koristiti cijelu godinu, a iskustvo je pokazalo kako zamrzavanjem ne gube okus.