Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Slavičin odvjetnik: “Dok je gorio Kornat, helikopteri su ostali na Hvaru”

25.03.2011. 23:00
Slavičin odvjetnik: “Dok je gorio Kornat, helikopteri su ostali na Hvaru”


Svjedočio je pilot jedinog kanadera kojeg je toga dana Hrvatska imala na raspologanju, Stjepan Lešković. Pilot helikoptera Rafael Boban posvjedočio je kako je toga dana na Hvar prevezao generala Josipa Stojkovića i glavnog vatrogasnog zapovjednika Mladena Jurina te kako je generala čekao kraj helikoptera tri sata
Krenuli smo u gašenje na otok Kornat oko 14.30 sati toga dana. Odmah smo vidjeli da je u pitanju požar golemih razmjera koji se nošen vjetrom brzo širi.
S obzirom da sam nisko letio, nisam imao signala i nikako nisam uspijevao stupiti u kontakt s vatrogascima na zemlji. Tek nešto prije 15 sati uspio sam dobiti kontrolu leta i zamolio sam ih da prenesu nadređenima da je situacija na Kornatu kritična i da hitno pošalju sve raspoložive snage – svjedočio je jučer više od dva sata u prepunoj sudnici Županijskog suda u Zadru umirovljeni pilot kanadera Stjepan Lešković (49). Riječ je o nastavku suđenja protiv bivšeg vatrogasnog zapovjednika iz Šibenika Dražena Slavice (43) koji je optužen za niz propusta koji su doveli do nezapamćene tragedije na otoku Kornatu kada je živote izgubilo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog.
U međuvremenu ga je uspio čuti pilot civilnog zrakoplova Croatie Airlinesa koji mu je prenio poruku da treba ići gasiti u zaleđe Vodica.
– Iznervirao sam se jer je stuacija na Kornatu bila katastrofalna. Rekao sam mu da je Kornat okružen vatrom, a pri tom nisam mislio na osobe jer ih nisam vidio, već na otok koji je bio cijeli u vatri i dimu. Uspio sam dobiti i Operativno dežurstvo u Zadru . Oni su se trebali interesirati kakva je situacija na Kornatu, no oni su djelovali dosta neizainteresirano. Čuo sam se i sa Draženom Slavicom te sam i njega izvjestio o situaciji na Kornatu, a on mi je odgovorio kako u je u Vodicama vatra zaprijetila kućama te da treba otići tamo, a poslije da ćemo vidjeti – svjedočio je pilot jedinog kanadara koji je toga dana bio na raspolaganju za gašenje požara, Lešković.
Slavica prigovorio iskazu svjedoka
Na pitanje Slavičinog odvjetnika Čede Prodanovića tko izdaje zapovijed gdje će se ići gasiti požar, Lešković je odgovorio da je u njegovom slučaju to zapovjednik eskadrile.
– Ja sam Slavicu informirao o stanju na Kornatu. Mene županijski vatrogasni zapovjednik ne može podići sa zemlje, ali mi može dati sugestije gdje ćemo i kako gasiti. Često se znalo dogoditi da bi nas županijski zapovjednici upućivali s jednog na drugo požarište gdje je bila veća ugroza. U konkretnom slučaju ja sam imao zapovijed za gašenje na Kornatu, Vodicama i Hvaru. Nakon što sam zatražio pomoć, rečeno mi je: “Sve je tu”.
Dražen Slavica je jučer prigovorio iskazu svjedoka Leškovića kako s njim nije mogao razgovarati jer on tada nije bio dostupan i nije bio na tom kanalu za vezu.
Zanimljivo je bilo i svjedočenje vojnog pilota Rafaela Bobana (33) koji je tog dana upravljao helikopterom tipa “bell”. On je vozio generala Josipa Stojkovića i glavnog vatrogasnog zapovjednika Mladena Jurina na Hvar gdje su imali sastanak i gdje je također, bio požar.
– Mi smo ih čekali. Onda je došao general Stojković i rekao kako trebamo krenuti na otok Kornat jer da su tamo “neki vatrogasci ostali u okruženju” i da ih treba izvlačiti. Poletjeli smo mada sam mu objasnio da mi nismo u mogućnosti izvlačiti ljude. Vratili smo generala najprije do Divulja gdje smo i napunili gorivo, a onda smo krenuli prema Kornatu. Iznad Kornata smo najprije na jednom mjestu uočili “krušku”, a onda niže i jednu osobu kako nam maše sa zemlje.
Preletjeli smo par puta i onda smo vidjeli unesrećene. No, puhao je jak vjetar, teren je bio nepristupačan i nismo mogli napraviti ništa. Izvijestili smo kontrolu leta u Zadru da pošalju helikoptere i GSS-ovce. Mi samo bili orijentir dok nisu došli helikopteri – ispričao je među ostalim pilot Boban.
Čekali kraj helikopetra tri sata
S obzirom na to da je prva dojava o požaru na otoku Kornatu stigla oko 12 sati, odvjetnik Prodanović je pitao svjedoka koliko dugo i što su radili na Hvaru, na što je on odgovorio kako su na Hvaru bili od 13.30 do 16 sati i to kraj helikoptera.
Odvjetnik Prodanović je na to zaključio kako, kad se trebao gasiti požar na Kornatu, helikopetri su iz “neobjašnjivih razloga ostali na Hvaru”.
Nakon dolaska helikoptera koji mogu pomoći u akciji spašavanja, Boban se sa svojom posadom helikoptera vratio u Zračnu bazu u Zemuniku i o situaciji na Kornatu izvijestio generala Stojkovića i kontrolu leta.
Svjedočio je i zrakoplovni tehničar Slaven Morožin (42) koji je bio u posadi helikoptera kojim je upravaljao pilot Boban. I on je potvrdio kako su toga dana na Hvar prevozili generala na neki sastanak, ali i da je na Hvaru toga dana bio požar. Rekao je kako su na Hvaru ostali dosta dugo, a onda im je javljeno da trebaju otići na otok Kornat jer da ima stradalih.
Mislio da su turisti koje je uhvatio požar
– Kad smo nadlijetali otok najprije smo uočili “krušku” na vrhu nekog brda, a ispod nje i ljude. Ja sam najprije pomislio da su to neki turisti koji su išli u obilazak otoka, pa ih je uhvatio požar. Tako su mi izgledali, bili su oskudno odjeveni.
No, kad smo došli bliže, vidio sam da ljudi leže i da nešto nije u redu. Jedan je ležao na leđima i nije se micao. Prsa su mu bila izgorena i vidio sam da se radi o mladim ljudima. Kad smo krenuli prema Kornatu imali smo informaciju da ima unesrećenih, ali bili smo šokirani prizorom. Zbog vremena i konfiguracije tla nije bilo šanse da sletimo. Tada nam je javljeno da dolazi helikopter tipa MI-8 koji će ih izvlačiti, pa smo se mi vratili – rekao je Morožin.
Na pitanje odvjetnika Prodanovića odgovorio je kako mu nije poznato kako se s Hvara vratio glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin.
Svjedočila je i kopilotkinja Antonela Marinov (42) koja je bila u helikopteru u kojem je pilot bio Boženko Poljak i koja je prepričala akciju spašavanja te mehaničar iz Zrakoplovne baze Divulje – Mihovil Tomašević (37).
Suđenje se nastavlja sredinom travnja.