Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Pomognimo Stephanie da otputuje na liječenje u Chicago

25.03.2012. 22:00
Pomognimo Stephanie da otputuje na liječenje u Chicago


Djevojčica je prije svega dva tjedna operirana, no da bi bilo sigurno kako je sve u redu, trebala bi otputovati u specijaliziranu kliniku u Americi za što njezini roditelji nemaju novaca


Život bjelovarske obitelji Milda nastanjene posljednjih sedam godina u Zadru zauvijek je obilježen liječničkim nalazom kojim je prije par godina njihovoj kćerkici Stephanie dijagnosticirana Arnold-Chiari malformacija, vrlo rijetka, ali opaka i teška bolest, gotovo nepoznata u Hrvatskoj.
– Od njezina šestog mjeseca obilazimo liječničke ordinacije u Zadru i Zagrebu. Iako su trudnoća i porod protekli u najboljem redu i Stephanie je rođena kao potpuno zdravo dijete s ocjenom 10/10, nakon nekoliko mjeseci ja sam primijetila da nešto nije u redu jer se nije okretala. Liječnik je rekao da joj nije ništa, da je buca i da je lijena. Nisam to mogla prihvatiti pa sam ju odvela u privatnu ambulantu gdje joj je napravljen ultrazvuk mozga i utvrđena slaba opskrba kisikom – prisjeća se majka Anita dodajući kako se bolest vrlo brzo pokazala kroz širi spektar smetnji zbog čega je Stephanie zaostajala u razvoju, nije progovorila niti prohodala na vrijeme.
Obišli brojne liječnike i ambulante
– Odveli smo je u Specijalnu bolnicu za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama Goljak gdje je podvrgnuta nizu pregleda i pretraga nakon kojih su uslijedile loše prognoze. No, nakon puno rada i truda sve je krenulo na bolje i ona je to sve uspjela. Prije godinu dana ponovili smo joj sve nalaze i oni su bili uredni iako sam primijetila da ipak nije sve u najboljem redu – priča Stephaniena majka Anita prisjećajući se najtežih trenutaka koji su prolazili, a koji su ih pogodili u rujnu prošle godine. Tada se Stephanieno zdravstveno stanje pogoršalo, a pokazalo je kako nešto nije u redu jer se počela ponašati neuobičajeno.
– Ja i suprug smo imali u to vrijeme restoran u Turnju. Posao nam je uzimao jako puno vremena tako da smo Stephaniene promjene u ponašanju s početka čak okarakterizirali kao razmaženost, neposlušnost i traženje pažnje. Ona je odjednom počela divljati, udarati se rukama po glavi, pa glavom o pod, zid… Bilo je to strašno – dodaje majka djevojčice kojoj je potom magnetnom rezonancom tada otkrivena sedam milimetara velika cista na mozgu, a za koju je liječnik preporučio samo redovito praćenje razvoja. Zabrinuti i uplašeni roditelji su se sa svim nalazima uputili dalje, po drugo mišljenje. Potreba ih je najprije dovela u KBC Rebro, no liječnik iz nalaza koje je letimično pogledao nije vidio ništa problematično pa ih je s dijetetom po brzom postupku otpratio, kazavši im kako dramatiziraju i pretjeruju. Strah za zdravlje, a na koncu i život njihove djevojčice, tjerao ih je dalje pa su Stephanie odveli u Klaićevu, gdje ih je primio dr. Đurašin.
– On nam je odmah rekao da Stephanie zaista ima jake glavobolje i da stvar nije bezazlena. U siječnju su joj napravljene sve pretrage ponovno i pokazalo se kako ima Arnold-Chiari malformaciju koja se liječi isključivo operativnim zahvatom, a pronađen joj je i manji dobroćudni tumor. 8. ožujka operirana je, odstranjen joj je veliki dio tog tumora i kost specifična za tu bolest koja pritišće leđnu moždinu i mozak – ispričala je majka dodajući kako je operacija bila zaista hitna jer bi u protivnom uslijedila paraliza. No, iako se Stephanie uspješno oporavlja, majka i dalje kod nje vidi neke poteškoće s održavanjem ravnoteže pa strahuje kako će se nadalje stvari razvijati. Najbolju moguću stručnu pomoć malena Stephanie može dobiti u dječjoj specijaliziranoj klinici u Chicagu, SAD. S tamošnjim liječnicima su prije operacije roditelji stupili u kontakt putem elektroničke pošte te im dostavili sve Stephanienine nalaze. Za razliku od Hrvatske u kojoj je ova bolest vrlo rijetka, u toj klinici godišnje liječnici operiraju 200 do 300 oboljelih osoba od te bolesti. Operacija se plaća i iznosi 150 do 200 tisuća američkih dolara.
Obitelj nema novaca za Stephanien put u Ameriku
– Mi taj novac nemamo. Ja i suprug radimo, ali smo tu u Zadru podstanari. U Bjelovaru imamo kuću, međutim nemamo ju kome prodati. Financijski smo se već prezadužili tako da nam nije preostajalo ništa doli Stephanie dati na operaciju ovdje kod nas. Zahvalna sam liječnku Đurašinu koji je to obavio, ali bi svejedno voljela kad bi Stephanie imala priliku otputovati u Chicago. Svi bi bili tada mirniji i sigurniji da je zaista sve u redu – kaže Stephaniena majka kojoj su za dosadašnje liječenje puno pomogli ljudi iz njezina kraja. U organizaciji Crkve njima je za potrebe liječenja u selu Veliki Grđevac prikupljeno šest tisuća kuna.
– joj, koliko je nama to tada puno značilo! Nemam riječi kojima bi dovoljno zahvalila svima onima koji su nam pomogli – kaže majka koja je za vrijeme boravka djevojčice po klinikama sama morala sebi osigurati smještaj. Kako je zdravlje nešto što je najvrijednije svakom ljudskom biću bez obzira na dob, Stephanieni roditelji odlučni su u nakani da svoju djevojčicu odvedu u Ameriku. Budući da taj put ne mogu sami financirati, u pomoć su im priskočili djelatnici Dječjeg vrtića Školjkica koji pripremaju i veliku humanitarnu akciju za Stephanie. Dječica će, naime, svoje rukotvorine prodavati na Narodnom trgu 31. ožujka, a sav prikupljeni novac dat će u svrhu Stephaniena liječenja.


Račun za pomoć




Svi oni koji su u mogućnosti, petogodišnjoj djevojčici Stephanie Milda oboljeloj od rijetke i teške bolesti, pomoći mogu uplatom na račun 3205982604 u Erste banci na ime Anite Milda, majke oboljele djevojčice.