Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Učenici čuvaju kulturnu baštinu

25.03.2012. 22:00
Učenici čuvaju kulturnu baštinu


Pravi šušur sastavljen dječjih glasova vladao je u Narodnom muzeju Zadar gdje je održano otvorenje izložbe učeničkih likovnih radova LIK 2012.
Izložba je ove godine obuhvatila radove učenika osnovnih, ali i srednjih škola Zadarske i Šibensko-kninske županije, budući da su uz Županijsko natjecanje s izložbom učenika osnovnih škola Zadarske županije uvršteni i radovi sudionika Međužupanijskog natjecanja s radovima srednjoškolaca iz Zadarske i Šibensko-kninske županije. Sveukupno, natjecalo se 19 škola s 281 radom od čega su članovi Županijskog povjerenstva za natjecanje izabrali 125 radova od kojih je na daljnje državno natjecanje upućeno 59 osnovnoškolskih te četiri srednjoškolska rada, kazala je predsjednica Županijskog povjerenstva Ljubica Dujić dodajući i to kako se cijela izložba može nazvati Putovanje, bilo kroz svijet biljaka, životinja, država, pa čak i kroz umjetnost.
Čast otvorenja izložbe pripala je Renati Vuksan iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije, a mnogobrojne sudionike i uzvanike izložbe pozdravila je ravnateljica Narodnog Muzeja Zadar Renata Peroš:
– Izložba učeničkih radova ima višestruki pozitivan utjecan na odgojno obrazovni razvoj učenika. Učenici koji su sudjelovali u izložbi svojim radovima dobili su osjećaj zadovoljstva, ponosa te praktičnim radom uvid u muzejsku praksu. Osjećali su se kao dio cijelog procesa, a izložba je vrhunac njihova rada. Uz osjećaj samopouzdanja učenici su stekli i važna znanja o muzeju i predmetu izložbe, a stekli su i iskustvo odlaženja u muzej te su uz vlastiti trud i rad naučili o vrijednostima očuvanja kulturne baštine, zaključila je Peroš.