Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Prijatelji će Belića pamtiti po hrabrosti u akciji Maslenica

Autor: Siniša Klarica

25.03.2013. 23:00
Prijatelji će Belića pamtiti po hrabrosti u akciji Maslenica


Preksinoć je nakon duge i teške bolesti u 57. godini preminuo predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Zadarske županije Božo Belić.
Belićev ratni put počinje 3. svibnja 1991. pristupanjem pričuvnom sastavu Specijalne policije u Polači. Ubrzo nakon prvih borbi u Polači, Belić sudjeluje u formiranju prvih postrojbi 112. brigade. Zahuktavanjem ratnih operacija početkom srpnja 1991. sudjeluje u obrani Masleničkog mosta, a od kolovoza iste godine u borbama u Kruševu. Tijekom jeseni 1991. godine sudjeluje u oslobađanju vojarni u Zadru a zatim kao zapovjednik protuoklopne grupe boravi na crti bojišnice civilna pista – Sveti Martin – Križ gdje 1992. sudjeluje u oslobađanju brda Križ.
Njegovi prijatelji posebno ga pamte po hrabrosti koju je pokazao u akciji Maslenica kad zajedno sa 19 svojih suboraca pomagao u izvlačenju hrvatskih snaga iz Pridrage. Tom prilikom ranjeno je i ozlijeđeno 26 hrvatskih vojnika. U studenom 1993. u Stankovcima postaje zapovjednik 2. bojne 112. brigade, a u svibnju sljedeće godine pa sve do “Oluje”, sa svojom bojnom preuzima i čuva crtu Novigrad – Paljuv. Neposredno pred Oluju postaje zapovjednik taktičke grupe iz 112. brigade i 7. domobranske pukovnije krajem srpnja 1995. godine odlazi na zadaću u šire područje Grahova, odakle se po izvršenoj zadaći vraća u Novigrad. Po završetku napadnih djelovanja na navedenom pravcu u Oluji, kao zapovjednik 2. bojne 112. brigade prelazi na osiguranje granice RH-a u širem području Srba. Sredinom rujna 1995. godine sa svojom postrojbom sudjeluje u napadnim djelovanjima hrvatskih snaga na pravcu Srb – Drvar – Oštrelj gdje ostaje do potpisivanja Daytonskog sporazuma.
– Teško nam je bilo što reći u ovim trenucima jer se osjećam kao da mi je otišao brat. Prijateljstva stečena u ratu veća su i od krvnih veza i traju sve dok jedan od nas zauvijek ne ode. Iako smo zajedno s njim i njegovom obitelji stalno bili uz njega, uvijek bi nas iznenadila njegova snaga, hrabrost i odlučnost da se toliko dugo odupre tako teškoj bolesti. U sjećanju nas suboraca ostat će nam po svojoj velikoj ljubavi prema Domovini, rekao je njegov ratni zapovjednik i prijatelj Vinko Šimunić Bubanj.
Božo Belić nositelj je više pohvala, nagrada i ratnih odlikovanja.
Sprovod Bože Belića bit će sutra u 14 sati na Gradskom groblju Zadar.