Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Kako sam spojio Mesića i Kalmetu

25.03.2017. 23:00
Kako sam spojio Mesića i Kalmetu


Zadranin David Lekaj (46), predsjednik Euro-azijskog poslovnog foruma, tijekom siječnja i veljače bio je jedan od najtraženijih i najcitiranijih sugovornika u gotovo svim nacionalnim tiskanim i elektronskim medijima. Zaintrigirao je medijsku i poslovnu javnost informacijom, odnosno tvrdnjoim da je moćni kineski Alibaba zainteresiran za otvaranje svog megadistribucijskog centra u području Gospodarske zone Crno, odakle bi kroz internet trgovinu plasirala naručene proizvode na europsko tržište. Alibaba je najveća kineska on-line veletrgovina koja je, za ilustraciju, samo u jednom satu, u studenom 2015. zabilježila promet od 3,9 milijardi dolara. Lekaj kaže da toliki promet tvrtka ipak ne postiže svakodnevno, no prosječan dnevni promet ove tvrtke iz Hanzoua koju je 1999. pokrenuo bivši učitelj engleskog jezika Jack Ma, iznosi oko milijardu američkih dolara, opslužujući 400 milijuna kupaca.
Mesićevi prijatelji iz vrha KP Kine
Nakon članka u Zadarskom listu pod naslovom “Zadar postaje Alibabin hot-spot internetske trgovine”, objavljenog sredinom siječnja, tema se munjevitom brzinom proširila na sve nacionalne medije i punila naslovnice vodećih tiskovina kao i brojnih internetskih portala.
No, kao što to obično biva, kada se neki pojedinac bez stranačke, političke potpore počne uzdizati, pa još govori javno o gospodarski i politički vrlo intrigantnoj temi, takav se solo igrač u pravilu susretne i sa sumnjama i otporima koji dolaze s nekih birokratskih instanci.
Primjerice, jedan je zadarski portal, objavivši Lekajevu tvrdnju o Alibabinu interesu za Zadar, dometnuo kako “u Gradu o tome ništa ne znaju”, a nedavno ga je, doduše na neizravan način, iz teme o Alibabi pokušao isključiti, ili pak umanjiti njegovu ulogu, dogradonačelnik Zadra Ivica Vlakić, govoreći o vezi Zadra i Alibabe kao da je Lekaj potpuno irelevantan u cijeloj priči.
Zamolili smo, stoga, samog Lekaja da nam otvoreno i do kraja pojasni svoju “kinesku priču”. Kako je i kada sve počelo, u kakvoj su vezi on i bivši predsjednik Stjepan Mesić s kojim je boravio u toj dalekoj zemlji, te kakve su danas njegove relacije s Kinom i kineskom diplomacijom u Zagrebu.
– Sve je počelo krajem 2014. godine na jednom neformalnom ručku s bivšim predsjednikom Mesićem u Zagrebu. Tada sam mu prezentirao koncept suradnje s Kinom, s obzirom da je u to vrijeme Kina već slovila kao iznimno brzo rastući gospodarski fenomen. On je pažljivo slušao i nakon pola sata mog izlaganja, samo je kratko uzvratio: Spremi se, idemo u Kinu, moraš se upoznati s mojim prijateljima iz vrha Komunističke partije Kine. Upitao je svoju tajnicu koliko je sati u Kini, a ona odgovori – 20 sati. Odlično, kaže joj Mesić, zovi Peking.
Već nakon nekoliko dana dobili smo službeni poziv za posjet NR Kini na najvišoj razini uz predsjednički protokol i osiguranje. Deset dana studijskog programa prepunog poslovnim sastancima i konferencijama, a sve troškove je snosila NR Kina – prisjeća se Lekaj.
Kinezima važno i prijateljstvo
– Prije puta u Kinu, uvidjevši da program kineskih susreta i konferencija predstavlja izvrsnu priliku i za moj grad, Zadar, tražio sam sastanak s gradonačelnikom Božidarom Kalmetom. Prezentirao sam mu koncept i on je, na moje zadovoljstvo, prihvatio suradnju. Odmah smo dogovorili radni sastanak s veleposlanicom Kine, gospođom Deng Ying, i ubrzo nakon toga ona je došla u Zadar, u društvu bivšeg predsjednika Mesića. Cjelodnevni boravak veleposlanice Deng Ying smo iskoristili kako bismo joj pokazali sve projekte i infrastrukturne potencijale Zadra, a njoj je posebno bilo dojmljivo što je naš gradonačelnik Kalmeta u svojoj karijeri imao i iskustvo bivšeg ministra infrastrukture.
Dakle, pred odlazak u Kinu, odradili smo i tzv. zadarsku pripremu što se pokazalo vrlo korisnim jer sam za boravka u Kini, upravo u sjedištu Alibabe održao prezentaciju zadarskih infrastrukturnih potencijala. Na toj prezentaciji bio je, uz članove uprave Alibabe, nazočan i izvršni dopredsjednik moćnog koncerna i to je zapravo početak priče o hrvatsko-kineskoj suradnji glede eventualnog angažmana ove najveće e-trgovine u Hrvatskoj, odnosno na zadarskom području. Ja, kao Zadranin, naravno, zagovaram i zalažem se kroz kontakte s kineskim sugovornicima, da se to jednom dogodi upravo u našem gradu. Međutim, za realizaciju jedne takve investicije kao što je otvaranje Alibabina centra u bilo kojoj europskoj destinaciji, nužan je proaktivni angažman Vlade, bez čega se ne možemo nadati ostvarenju tako velikog poslovnog pothvata, kaže Lekaj dodajući kako je, za razliku od države, lokalna zadarska razina na čelu s Kalmetom odlično odradila svoj dio posla.
 – Naime, shvativši da je kod Kineza kao partnera vrlo važna uspostava poslovnih, ali i prijateljskih odnosa, Zadar je donio odluku o “bratimljenju” s gradom Zhoushanom koji smo također posjetili s gospodinom Mesićem. Taj je čin s velikom pažnjom i respektom popraćen s kineske strane – kaže Lekaj zaključivši kako je na potezu naša Vlada s obzirom da za naklonost Alibabe u ovom trenutku konkurira čak nekoliko zemalja među kojima su Mađarska, Bugarska, Italija, Francuska, pa čak i Nizozemska.