Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Na sat vremena u mrak utonuli Foša, Taline, Zavičajni muzej, grad Nin…

25.03.2017. 23:00
Na sat vremena u mrak utonuli Foša, Taline, Zavičajni muzej, grad Nin…


Grad Zadar sinoć se zajedno s tisućama gradova na svijetu i nekoliko u Zadarskoj županiji priključio akciji „Sat za planet Zemlju”. U koordinaciji s nositeljem akcije, svjetskom nevladinom organizacijom za zaštitu prirode WWF-om, u Foši su na jedan sat, od 20.30 do 21.30, izgašena svjetla, kako bi se ukazalo na problem klimatskih promjena, prekomjernu potrošnju Zemljinih resursa i ekološku problemu diljem svijeta.
Akcija je pokrenuta u Australiji 2007. godine, kada je više od dva milijuna kućanstava sudjelovalo u „Satu za planet Zemlju”, da bi se idućih godina pridružili i brojni gradovi u svijetu.
U Ninu je sinoć bila ugašena javna rasvjeta, a svi stanovnici ovoga grada pozvani su da isključe struju na svim trošilima koja im u tom trenutku nisu nužna
Općina Bibinje sinoć se prvi put priključila akciji, isključivši javnu rasvjetu na glavnoj šetnici Taline. Grad Benkovac isključio je na jedan sat rasvjetu u Zavičajnom muzeju Benkovac i svjetla na Šetalištu kneza Branimira.
Hrvatska je prošle godine pridonijela akciji sa znamenitostima ugašenima u 68 gradova, uključujući zagrebačku Katedralu, dubrovačke Zidine, pulsku Arenu, splitsku Dioklecijanovu palaču, zadarsku Fošu, cijelu makarsku rivijeru itd.