Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Geometrijom se “dokazuje” postojanje duhovnog svijeta

Autor: Katina Vrsaljko

25.04.2010. 22:00
Geometrijom se “dokazuje” postojanje duhovnog svijeta

Foto: Ivan JAMIČIĆ



U okviru Eko dana u organizaciji Prirodoslovno-grafičke škole u petak je u izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice prof. Ante Kolega održao predavanje o znanstveno-duhovnom poimanju svijeta pod nazivom “Prostor i protuprostor, materija i svijetlost”.
Kolega predaje matematiku, fiziku i nacrtnu geometriju na Waldorfskoj školi u Njemačkoj, a njegov studij i rad odnose se na atomsku fiziku, modernu matematiku i duhovnu znanost – antropozofiju. Rodom je iz Kali pa je istaknuo da mu je veliko zadovoljstvo predavati upravo u Zadru.
Činjenica je da svaki čovjek danas ima predodžbe o prostoru i vremenu kao i prirodna znanost. Naime, prostor i vrijeme su kao jedna velika kutija, bez strana, dna i poklopca, u kojoj se nalaze ili postavljaju materija i događaji svijeta. Ovako jednostavno shvaćanje, teorijski i praktički, dovelo je prirodnu znanost preko granice koja dijeli fizički materijalni svijet od duhovnog svijeta, rekao je Kolega.
Kako je istaknuo, otuđenost i neznanje o duhovnom svijetu stvara nepremostiv jaz između znanosti, umjetnosti i religije te je uzrok svih problema koje osjeća suvremeno čovječanstvo.
Novija, moderna geometrija otkriva tajanstvene veze prostora i vremena te mogućnosti produhovljenja prirodne znanosti i vodi čovjeka od prirodne do duhovne znanosti – znanosti o nevidljivom, nadosjetilnom svijetu, kazao je.
Drugim riječima, modernom geometrijom se “dokazuje” postojanje duhovnog svijeta.
– U teoriji su važne tri stvari – postojanje nevidljivih nadosjetilnih svjetova, postojanje karme i reinkarnacije i postojanje velikih posvećenih u razvoju čovječanstva, istaknuo je Kolega.
Njegovo promišljanje se nastavlja i na samu ekologiju na način da svaki moralni život čovjeka, u smislu ideala kao što su istina, ljepota, dobrota, utječe na sve što čovjeka okružuje – stvari, bića, pojave, cijeli okoliš. Upravo to utječe na stanje planeta Zemlje u kojem je svaki čovjek ostavlja budućim generacijama.
Kako bi Kolega ovu opširnu temu razradio do kraja, za što je interes pokazala i sama publika, Edo Končurat iz Organizacijskog odbora Eko dana najavio je seriju predavanja Ante Kolege kroz svibanj.
Kolega, Končurat i slušatelji predavanja poslije su se pridružili i “off programu” Eko dana u konobi “Na po ure” gdje se održavala glazbena večer pod nazivom Zelena rapsodija.
U intimnoj atmosferi uz glazbu i stihove poznatih pjesnika u izvedbi polaznika srednjoškolske dramske radionice Teatra Verdi postigla se odlična interakcija između izvođača i posjetitelja.