Subota, 11. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Dugogodišnjem ovisniku zatvorska kazna od tri godine i deset mjeseci

25.04.2011. 22:00
Dugogodišnjem ovisniku  zatvorska kazna od tri  godine i deset mjeseci


Presudu je u sredinom listopada prošle godine donijelo Sudsko vijeće kojim je predsjedala Dijana Grancarić. Sutkinja je u obrazloženju presude navela kako je dokaznim postupkom nedvojbeno utvrđeno da je optuženi počinio kazneno djelo i to na način kako mu je to optužnicom i stavljeno na teret


Vrhovni sud Republike Hrvatske u cijelosti je  potvrdio presudu Županijskog  suda u Zadru kojom je 44-godišnji Zadranin Zoran  Vukčević u listopadu prošle  godine osuđen na zatvorsku  kaznu u trajanju od tri godine i  deset mjeseci zbog preprodaje  heroina i heptanona.
– Nedvojbeno je utvrđeno da  je optuženi počinio kazneno  djelo i to upravo na način kako  mu se to optužnicom Županijskog državnog odvjetništva i  stavljalo na teret – rekla je tada  u obrazloženju presude predsjednica sudskog Vijeća Dijana Grancarić, navodeći da takav zaključak, iako Vukčević  nije uhvaćen na djelu, proizlazi  iz svjedočenja dvojice policajaca koji su ga uhitili,  vještačkih nalaza zagrebačkog  Centra za krim vještačenja  “Ivan Vučetić” te dijelova iskaza samog optuženika.  Vukčević je, naime, nakon što  su mu policajci, prišli s leđa i  predstavili mu se, odbacio novinski smotuljak u kojemu se  nalazilo deset plastičnih paketića s heroinom, a osim toga,  policajcima je dragovoljno još  izručio i jedan paketić heptanona pomiješanih s cedevitom koji je nosio u novčaniku.
U pretresu njegova stana  pronađena su još tri takva paketića iz čega proizlazi da je  posjedovao ukupno 2,34 grama heroina i 7,43 grama heptanona. Kako je Vukčević već  24 godine ovisnik, od čega je  posljednjih nekoliko godina na  terapijama heptanonom, Sudsko vijeće mu nije povjerovalo  da je i heroin i heptanon nabavio za osobnu uporabu, a  posebice stoga što je sva pronađena droga bila pakirana na  način kako se to obično čini  kada se droga namjerava prodavati.
Isto tako, kako je u obrazloženju presude pojasnila sutkinja Grancarić, količina heptanona pomiješanog s cedevitom, sudeći po nalazu njegove liječnice, bila bi mu dostatna za 21 tjedan što mu,  zaključila je, niti jedan liječnik  ne bi dao unaprijed, kako je on  to u svojoj obrani, tvrdio.
Uzevši u obzir smanjenu  ubrojivost u trenutku  počinjenja kaznenog djela  prouzročenu dugogodišnjom  konzumacijom opijata, Sudsko vijeće pri odmjeravanju visine zatvorske kazne, ipak nije  moglo zanemariti njegovu  višestruku osuđivanost i činjenicu da je od 15 pravomoćnih  osuda čak šest bilo zbog istog  kaznenog djela.
Uz kaznu zatvora određena  mu je i mjera obveznog liječenja od ovisnosti. Vukčević  se nalazi u pritvoru zadarskog  Istražnog centra još od lipnja  prošle godine, a sada će nakon  što je presuda postala pravomoćna, biti upućen i na izdržavanje dosuđene mu zatvorske kazne.