Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

“Afera leasing” na zadarskom Županijskom sudu!

25.04.2012. 22:00
“Afera leasing” na zadarskom Županijskom sudu!


Delegacija je zatražena jer je svaki od sudaca Županijskog suda u Zadru naveo svoje razloge zbog kojih ne bi mogao suditi u ovom slučaju. No, nakon gotovo šest mjeseci Vrhovni je sud donio odluku da će se ipak, suditi u Zadru


Nakon gotovo šest mjeseci, jučer je stigla odluka Vrhovnog suda kojom je odbijena delegacija, odnosno izuzeće zadarskog Županijskog suda u slučaju suđenja optuženima u “aferi leasing” pa će tako “vrući krumpir” biti dodijeljen jednom od zadarskih sudaca, no za sada se još ne zna tko će to biti.
Zadarskom je tužiteljstvu inače, u ovom slučaju zbog opsežnosti spisa i velikog broja oštećenih osoba trebalo gotovo dvije godine za podizanje optužnice, a onda je svaki od sudaca zadarskog Županijskog suda naveo svoje razloge zbog čega ne bi mogao suditi u ovom slučaju pa je zatražena delegacija. U pravničkim se kuloarima potom špekuliralo kako bi zbog eknomičnosti i blizine to mogao biti Županijski sud u Šibeniku. No, prema svemu sudeći, razlozi zadarskih sudaca očito nisu bili dovoljno čvrsti i uvjerljivi da ih prihvati Vrhovni sud.
Iako se u početku, kada je “pukla afera leasing”, u listopadu 2009. godine sve povezivalo s imenom Ante Kurtovića koji je slovio kao “mozak cijele operacije i glavni operativac” zbog čega je nekoliko mjeseci proveo i iza rešetaka zadarskog Istražnog centra, nakon završetka dugotrajne i iscrpljujuće istrage i kada je podignuta optužnica, njegovo se ime našlo na trećem mjestu, a optužen je za pomaganje u zloporabi položaja i ovlasti te prijevari. Osim njega optužena su četvorica čelnih ljudi iz Autokuće Zadar i to zbog zloporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službenih isprava te dvojica pomorca sa zadarskog područja, također, zbog pomaganja u realizaciji ove milijunske prijevare.
Kao prvo ime na optužnici nalazi se ime – Dejana Pupovca, direktora prodaje u Autokući Zadar, drugooptuženi je njegov kolega Niko Lisica iz tima za financiranje i Audi prodaju, dok je četvrto ime – Milana Rajlića, direktor te Autokuće. Kao petooptuženi i šestooptuženi slijede pomorci Eleri Vukić iz Vrsi i Marin Mišković iz Povljane na otoku Pagu koji su optuženi za prijevaru, a na posljednjem, sedmom mjestu našao se još jedan čovjek iz Autokuće Zadar. Riječ je o Draženu Bezinoviću koji je u Autokući Zadar bio zadužen za prodaju automobila marke volkswagen, a koji je također optužen za zloporabu položaja i ovlasti i krivotvorenja službenih dokumenata.
Sljedećih bi se dana trebalo znati i ime suca koji će predsjedati Sudskim vijećem u “aferi leasing”.


Najizglednije – sudac Boris Radman?




Iako je na nekim portalima tijekom jučerašnjeg dana objavljena vijest kako je “spis leasing” već dodijeljen sucu Županijskog suda u Zadru, Borisu Radmanu jer on “trenutačno ima najmanje postupaka i većina ih je pri završetku”, v.d. predsjednika Županijskog suda u Zadru Vladimir Mikolčević nam je jučer nakon radnog vremena, u kratkom telefonskom razgovoru samo rekao kako još nije odlučeno koji će sudac predsjedati Sudskim vijećem u tom slučaju. Pokušali smo ga opet kontaktirati, no nažalost, bezuspješno. Pokušali smo kontaktirati i suca Borisa Radmana, ali i on je jučer poslijepodne bio nedostupan.