Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Bogat program obilježavanja 19. obljetnice postojanja Općine Bibinje

25.04.2012. 22:00
Bogat program obilježavanja 19. obljetnice postojanja Općine Bibinje


U povodu obilježavanja Dana općine Bibinje danas je održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen bogat program koji je započeo već 9. travnja Uskrsnim malonogometnim turnirom “Franko Lisica” te protekle subote eko akcijom “Cilo misto za Bibinjsko polje čisto”, a završit će za mjesec dana, 27. svibnja pokaznom vježbom PD Babulj Bibinje i HGSS Zadar


U povodu obilježavanja Dana općine Bibinje danas je održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen bogat program koji je započeo već 9. travnja Uskrsnim malonogometnim turnirom “Franko Lisica” te protekle subote eko akcijom “Cilo misto za Bibinjsko polje čisto”, a završit će za mjesec dana, 27. svibnja pokaznom vježbom PD Babulj Bibinje i HGSS Zadar na središnjem, Tuđmanovom trgu.
Na konferenciji u Općinskoj vijećnici nazočili su načelnik Nino Šimunić, predsjednik Općinskog vijeća Ivan Šimunić i Suzana Sikirić, stručna suradnica za društvene djelatnosti Općine Bibinje.
– Već 19 godina općinski brod uspješno brodi kroz južnu neverinu za što je zaslužan tim ljudi. Svi zajedno smo imali dovoljno kondicije za uspješno preskakanje prepona prema zacrtanom cilju, Bibinje gradić ugodnog življenja, naglasio je načelnik Šimunić.
Dan općine se obilježava u povodu prve žrtve Domovinskog rata u Zadarskoj županiji, redarstvenika Franka Lisice, jednog od petorice hrvatskih branitelja iz Bibinja, koji je svoj život ugradio u temelje Hrvatske. Svoj su život za Hrvatsku dali su i hrvatski vitezovi Alfredo Lisica, Dragan Lisica Taki, Zvonimir Sikirić i Mladen Bugarija Cuki.
– Mimohod za Polaču s Trga dr. Franje Tuđmana u noći s ponedjeljka na utorak krenut će 1. svibnja u tri sata poslije ponoći. Polaganje vijenaca i molitva na brdu Štikovača, na mjestu Frankove pogibelji, započet će u 10.30 sati, najavio je Šimunić dodajući kako će se misa zadušnica u crkvi Velike Gospe služiti 2. svibnja s početkom u 8 sati.
Županijski pročelnik Ivan Šimunić, predsjednik OV-a Bibinje, predstavio je sažetak općinskog razvoja prezentiran u knjižici “Program ukupnog razvoja Općine Bibinje 2013.-2018.”
– Bibinje ima 4.019 stanovnika sa trendom porasta i najvišim vitalnim indeksom u županiji koji iznosi 157, odnosno na 100 umrlih je čak 157 rođenih. Od ukupnog stanovništva čak je 60 posto mlađe od 40 godina, precizan je Šimunić ističući kako je uz turizam i poljoprivredu bibinjska budućnost srednje i malo poduzetništvo. Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća u Starom selu u srijedu, 2. svibnja, s početkom u 11 sati na Trgu sv. Roka dodijelit će se nagrade za životno djelo predsjedniku Matice Hrvatske u Zadru, prof. Božidaru Šimuniću, umirovljenom novinaru HRT-a koji je ostao poznat po svojim ratnim izvješćima, učitelju, pokretaču i pet godina uredniku općinskog mjesečnika Taline. Godišnju nagradu primit će Šahovski klub Bibinje. Grb općine dodijelit će se voditelju folklorne skupine Veseli Bibinjci Šimi Šimuniću te sportskim djelatnicima, šahistu Brunu Fuzulu, odbojkašu Vladi Fuzulu i mladom taekwondo borcu Antoniju Mirkovu. Posthumno Grb općine će se dodijeliti bibinjskim sportskim zanesenjacima i entuzijastima, Emiliju Sikiriću (odbojka) i Nenu Perkušiću (nogomet). Čak 24 nagrada dodijelit će se učenicima OŠ Stjepan Radić, najuspješnijima u likovno-literalnom projektu “Bibinje u oku, Bibinje u srcu”.