Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Nije to bilo to

25.04.2012. 22:00
Nije to bilo to


Zadrani još nisu izborili niti jedno europsko natjecanje, no ono što nisu izborili redovitim putem možda će izboriti izbacivanjem Novske iz lige ili preko Kupa


Kuglači Zadra u subotu su odigrali posljednju utakmicu domaćeg prvenstva. Nakon fantastične predstave Zadrani su slavili 5:3, a da su igrači Grmoščice srušili samo jedno drvo više rezultat bi bio 4:4. Osvojili su u subotu Zadrani četiri pobjede, a u konačnici imali i isti broj srušenih drva kao i gosti, tako da je pripao svakoj momčadi još jedan dodatni poen.
Iako su igrači trenera Šime Mijolovića odigrali doista dobru utakmicu za kraj, cijela sezona i nije im baš bila na pohvalu. Zadrani su u 22 odigrane utakmice ostvarili 16 pobjeda i doživjeli šest poraza. U konačnici su zauzeli četvrto mjesto, a ispred njih su prvak Konikom Osijek, Medveščak 1959 i Zaprešić.
Zadar je pred sezonu ostao bez najboljeg igrača lige (u prošloj sezoni) Branislava Bogdanovića, a vraćen je iz Splita Stanko Čota. Iako je Čota dobar igrač, nije kalibar Bogdanovića i to se osjetilo. Svoj danak nije dao niti Kostadin Manev, koji je veći dio sezone vukao neugodnu ozljedu koljena, a problema s ozljedama imali su i Boris Benedik i Hrvoje Marinović.
Sve u svemu vidljivo je da su svi Zadrani mogli i trebali odigrati bolje ove sezone. U izboru za najboljeg igrača lige jedino se među prvih deset igrača od Zadrana nalazi Boris Benedik, koji je na kraju zauzeo šesto mjesto. Luka Ukalović, Mario Baljak i Stanko Čota su između desetog i 20. mjesta, Kostadin Manev je 23., a Hrvoje Marinović, koji nikako nije imao dobru sezonu i nije pokazao napredak koji se od njega očekuje, niti nije među prvih 47 igrača koji se nalaze na tom popisu. S takvim prosjecima Zadrani ipak nisu mogli odraditi bolji posao.
Pošto su zauzeli četvrto mjesto, Zadrani ovim putem nisu izborili niti jedno europsko natjecanje, no ono što nisu izborili redovitim putem, možda će izboriti izbacivanjem Novske iz lige. Navodno zbog (ne)odrađenih liječničkih pregleda uskoro bi Novska (slučaj još nije zaključen) mogla izletjeti iz lige, a svi bodovi bi joj se mogli brisati. Zadar bi u tom slučaju dobio još dva boda (koje je izgubio u Novskoj), a Zaprešić jedan (u jednom dvoboju su igrali remi), a u tom slučaju stanje na ljestvici se mijenja, a Zadar osvaja treće mjesto i plasman u NBC pokal.
Druga (i mnogo poštenija) šansa je završnica Kupa koja će se održati u Varaždinu. Zadar, kao branitelj titule ima izravan plasman u završnicu, a u slučaju osvajanja Kupa ili plasmanom koji je ispred ostalih momčadi koje nisu uhvatile Europu, Zadrani bi ipak ponovno mogli imati europske nastupe.
No, da se stvari poslože na najbolji mogući način, za Zadar ipak će ostati mrlja nad poprilično neuspješnom sezonom trofejnog kluba iz Mocira.


Konikom Osijek vratio slavu




S obzirom da imaju najboljeg igrača lige (Branko Manev), drugoplasiranog (Uroš Stoklas), trećeplasiranog (Matko Bulka) te četvrtoplasiranog (Mario Mušanić) u tom poretku nije čudno da je sastav Konikom Osijeka postao novi prvak Hrvatske. Konikom Osijek (prije Slavonija) je jedan od najtrofejnijih hrvatskih klubova i momčad koja je uvijek u samom vrhu prvenstvene ljestvice. Na odličan roster ove sezone su dobili jedno, vrijedno pojačanje. Iz gradskog konkurenta (Kandit Premijer) je pristupio Matko Bulka i to je bilo to. Konikom je stigao do titule prvaka Hrvatske. Najveći konkurent im je bio Medveščak 1958, koji je prošle sezone stigao iz Druge lige, potpuno pojačao momčad, ali nedostajalo im je konstante i uigranosti koju su imali Osječani.