Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Ovrhu za neplaćanje pokreću stanari

Autor: Siniša Klarica

25.04.2013. 22:00
Ovrhu za neplaćanje pokreću stanari

Foto: Vedran SITNICA



Svaki postupak ovrhe iziskuje početni novac kojeg nerijetko nema na računima pojedinih zgrada


Jučer je u Biogradu održano savjetovanje upravitelja nekretnina koje je okupilo vodeće hrvatske stručnjake, članove udruge Upravitelj, vanjske predavače te brojne druge sudionike koji su kroz svoj rad uključeni u upravljanje nekretninama.
Svi oni brinu o 90% stambenog fonda u Republici Hrvatskoj. Kako je u uvodu rekla dugogodišnja predsjednica udruge Upravitelj Brankica Dejanović, teme savjetovanja bit će značajni pomaci u legislativi, zajednička nekretnina, zemljišne knjige i energetska učinkovitost. Sadašnji predsjednik Upravitelja Tomislav Štimac je rekao da je vrlo prisutna percepcija kako su upravitelji zaduženi baš za sve što se odnosi na zgradu i zajedničke prostore. Izostankom kulture zajedničkog življenja uočeno je da mnogi koriste zakonske nejasnoće i odbijaju plaćati pričuvu.
– Upravitelj su dužni brinuti se o pravovremenoj naplati pričuve, ali ovrhu za neplaćanje pokreću stanari preko svog predstavnika i sredstvima svoje pričuve. Zastarni rok je tri godine, pa stanari trebaju u tome biti ažurni. No svaki postupak ovrhe iziskuje početni novac kojeg nerijetko nema na računima pojedinih zgrada. Iako danas sve to ide puno brže nego prije, ovrha se naplaćuje izravno s računa ovršenika, još postoje slučajevi u kojima vlasnik stana poklanja nekretninu svojoj ženi i tako izbjegava plaćanje pričuve. Uz to inspekcijskim službama je onemogućen ulaz u stanove zbog izostanka ovlasti u slučajevima kad sustanari prijavljuju jedan drugoga zbog vršenja protuzakonitih ili bilo kakvih drugih neprimjerenih radnji u svojim stanovima, rekla je Brankica Dejanović.