Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Priroda nudi odgovore

Autor: Irena Jurjević

25.04.2013. 22:00
Priroda nudi odgovore

Foto: Zvonko KUCELIN



Mi u Hrvatskoj imamo puno vrsta i puno endema. Velika Britanija, primjerice, koja je puno veća od Velebita ima dvostruko manje vrsta biljaka nego ta naša planina, pojasnila je Bačić


Što mi ovdje od prirode imamo i koliko je vrijedno to što imamo, dio je pitanja na koje je odgovore nastojala dati mr. sc. Morana Bačić, u sklopu predavanja na temu „Dan planeta Zemlje i naša priroda” održanom jučer u predvorju OŠ Šimuna Kožičića Benje.
– Mi u Hrvatskoj imamo puno vrsta i puno endema. Velika Britanija, primjerice, koja je puno veća od Velebita ima dvostruko manje vrsta biljaka nego ta naša planina, pojasnila je Bačić, ističući kako se priroda čuva zbog nas, jer ona nam pruža svoje besplatne ekološke usluge, koje ne registriramo kao takve.
– Prvi je zrak koji uzimamo zdravo za gotovo, a da ne govorimo još o sprječavanju poplava, klimatskih promjena i slično… Prirodu, također čuvamo jer se u njoj nalaze bitni odgovori za sve, počevši od lijekova pa do tehnologije. I sonar smo tako kopirali od šišmiša, a helikopter od kukaca, pojasnila je Bačić.
Više o programu „Zdrav za 5″, a u sklopu kojeg je održano i ovo predavanje, kazala je Antonela Zrilić Vulić, a čiji cilj je prevencija ovisnosti te promocija prosocijalnog, preventivnog i zaštitnog djelovanja uz razvijanje socio-emocionalnih vještina kod djece i mladeži, podizanje razine svijesti o vlastitoj ulozi u očuvanju životne, školske i radne okoline te podizanje razine samosvijesti o odgovornosti u očuvanju vlastitog i tuđeg zdravlja i sigurnosti.
Prva komponenta projekta provodi se kroz interaktivna predavanja u 12 osnovnih i srednjih škola Zadarske županije od veljače ove godine, dok je druga komponenta, zaštita okoliša i prirode, zakazana za ovaj tjedan. Cilj druge komponente projekta je podizanje razine svijesti kod djece i mladih o važnosti zaštite okoliša, biljnog i životinjskog svijeta, a osim jučerašnjeg predavanja akcija će se nastaviti i danas posjetom učenika Pozdravu Suncu i plaži Kolovare gdje će se održati akcija čišćenja podmorja te obližnjih i zelenih površina.