Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Sudionici iz 34 zemlje uče od nas kako razminiravati

25.04.2016. 22:00
Sudionici iz 34 zemlje uče od nas kako razminiravati


Hrvatska je priznata kao zemlja koja je uspjela uvesti jedan od najkvalitetnijih i najcjenjenijih sustava razminiranja u svijetu
Međunarodni simpozij i sajam opreme “Protuminsko djelovanje 2016.” okupio je jučer u Biogradu 165 sudionika iz 34 zemlje sa svih kontinenata. Simpozij koji se, pod visokim pokroviteljstvom Kolinde Grabar-Kitarović, održava u biogradskom hotelu Adriatic do petka, privukao je i 80 svjetskih institucija koje se bave protuminskim djelovanjem.
Kako je u uvodu rekao vršitelj dužnosti ravnatelja Ureda Vlade Republike Hrvatske za razminiranje Hrvoje Debač, 472 km2 površine Republike Hrvatske još je definirano kao minski sumnjiv prostor.
– Pogibija pirotehničara prije deset dana tragičan je podsjetnik na ovaj problem koji traži zajednički pristup u rješavanju. Nedavni izbjeglički val pokazao je da ovaj problem ne poznaje granice pa su tako zajednički djelovali protuminski sustavi Republike Srbije i Republike Hrvatske, što pokazuje da je smjer partnerstvo, rekao je Debač napomenuvši i kako Hrvatsku obvezuju konvencije koje nalažu da se razminiranje mora završiti do 2019. godine.
Financiranje iz EU fondova
– Ali neće biti tjeranja rokova i “kvadrata” nauštrb sigurnosti, poručio je v.d. ravnatelja.
 Ohrabruje što je prošle godine čak 52 posto novca potrebnog za razminiranje dolazilo iz EU fondova. Debač za ovu godinu najavljuje čak 62 posto, čime bi se u potpunosti razminirale poljoprivredne površine u Hrvatskoj.
Ove godine zemlja partner simpozija je Hašemitska kraljevina Jordan čije izaslanstvo predvodi princ Mired Raad Zeid Al-Hussein. Jordanski princ rekao je kako je njegova zemlja, na granici prema Siriji, imala čak 500 minskih polja s preko 300.000 mina. Razminiravanje je počelo prije 23 godine, a posao je završen tek prije četiri godine, prije sklapanja mirovnog sporazuma.
– Većinu miniranog područja činile su poljoprivredne površine. Nacionalna odgovornost, baš kao i kod vas u Hrvatskoj, pokrenula nas je da završimo taj posao. Imali smo velikih problema. Naše nacionalno tijelo određeno za razminiravanje bilo je još 2000. u jadnom stanju. Kad sam dobio zadatak da riješim taj problem, najprije sam postavio novog direktora i novi protuminski program. Nakon toga smo sazvali sastanak s potencijalnim donatorima. Nakon pregovora s EU, počelo je razminiravanje u sjevernom djelu Jordanske doline. Važno je sve raditi transparentno, ustrajati u rješavanju birokratskih poteškoća i ne ići prečacima. Moramo provesti Otawsku konvenciju o zabrani protupješačkih mina, ali nažalost, 35 zemalja je još uvijek izvan te konvencije, rekao je jordanski princ.
Zadarski župan Stipe Zrilić bio je ujedno i izaslanik predsjednice RH, a naglasio je da je upravo Zadarska županija bila jedna od najzagađenijih županija minama nakon Domovinskog rata.
Razmjena iskustava
– Od 1991., u preko 300 minskih incidenata, stradalo je u Zadarskoj županiji više od 100 osoba. Od nekad 3.600 km2 minski sumnjive površine, ostalo je još oko 800 km2. Nama je poznato oko 600 minskih polja, a za razminirati nam je ostalo još oko 4 kilometra, rekao je zadarski župan.
Simpozij je otvorio potpredsjednik Sabora RH Ante Sanader, izaslanik predsjednika Sabora Željka Reinera. On je podsjetio da je nedavno razminirana Vukovarsko-srijemska županija koja je bila prva na udaru u Domovinskom ratu. Na žalost, istaknuo je, protuminski posao ima budućnost zbog mnogobrojnih ratova koji se trenutačno vode u svijetu. Stoga će i naglasak simpozija biti na razmjeni iskustava između zemalja zagađenih eksplozivnim ostacima rata pri čemu su hrvatska iskustva i znanja iznimno cijenjena, budući da je Hrvatska priznata kao zemlja koja je uspjela uvesti jedan od najkvalitetnijih i najcjenjenijih sustava razminiranja u svijetu.