Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Što HDZ-u znači Vesna Sabolić, a SDP- u Damir Mišlov?

25.04.2017. 22:00
Što HDZ-u znači Vesna Sabolić, a SDP- u Damir Mišlov?


Mnogim članovima i simpatizerima HDZ-a i SDP-a, sudeći po neformalnim razgovorima s njima, kao i po komentarima na društvenim mrežama, jedna stvar nije jasna: koji je to benefit za HDZ ići u izbornu utrku na zajedničkoj listi s reformistima, odnosno koji je interes SDP- u vući za sobom stranku Pametno (od koje je, usput kazano, dobila košaricu)?
Pitanje je, doduše, ozbiljan izazov i upućenim analitičarima naše političke zbilje. Naime, teško da itko može dati razložan, konkretan i samorazumljiv odgovor na pitanje kako će to reformisti “pogurati” HDZ, s kojim to ugledom, kojim rezultatima i kojim ljudima? Zadarski ogranak Reformista poznat je tek po dva prebjega iz HNS-a, po Vesni Sabolić i Ljiljani Klarin koje su se u jednome trenutku politički prekrstile od Pusićkinih narodnjaka u Čačićeve reformiste. Koliko će one glasova donijeti HDZ-u teško je eksplicirati, ali nije teško procijeniti da će to biti jako malo. Na koncu, vrlo je dvojbeno je li HDZ njihovim stavljanjem na svoju listu dobio ili izgubio. Mnogi sljedbenici, ali i članovi ove stranke uvjereni su u ovo drugo. Zadarski su reformisti (ako se o njima uopće može govoriti u nekoj ozbiljnoj množini) svoju snagu do sada pokazali tako što na zadnje parlamentarne izbore u IX. izbornoj jedinici – nisu izišli. A HDZ, koji im sada daje čak dva mjesta na listi, na tim je istim izborima samostalno (!) osvojio čak 49,16 posto glasova. Dakle, riječ je o goloj matematici. O sadržaju da i ne govorimo, jer bismo morali otvoriti temu o šefu Reformista Radimiru Čačiću, s kojim je taj isti HDZ godinama mahao kao s crvenom krpom okrivljujući ga za neizgradnju Tehničke škole.
Ono što su reformisti HDZ-u, to su se otprilike zadarskom SDP-u pokazali “pametni”. Njihova stranka u Zadru još uvijek nema gotovo nikakvu političku težinu ni prepoznatljivost. Najpoznatiji član im je dr. Damir Mišlov, još jedan prebjeg iz HNS-a, onog istog koji su napustile Sabolić i Klarin dospjevši među hadezeovce. Paradoksalno ili ne, ispalo je da su demobilizirani HNS-ovci postali presudan politički potencijal za dvije vodeće stranke – HDZ i SDP. S time da su socijaldemokrati, u koketiranju s “pametnima” prošli gore jer su ih ovi jednostavno – odbili. Poručili su im da ne žele fotelje koje im nudi SDP već da imaju program, a taj je program na zadnjim parlamentarnim izborima u IX. izbornoj jedinici dobio podršku ‘čak’ 1,22 posto birača.
Mogu li takve akvizicije HDZ-u i SDP-u donijeti više glasova na izborima. Ili, možda, manje!?