Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Studenti preveli “Šumu Striborovu” na 12 jezika

25.04.2017. 22:00
Studenti preveli “Šumu Striborovu” na 12 jezika


Povodom manifestacije Zadar čita studenti Sveučilišta u Zadru jučer su se odlučili na nesvakidašnji način predstaviti i pročitati sugrađanima popularno djelo Ivane Brlić Mažuranić – Šumu Striborovu. Na Trgu pet bunara čitali su priču na čak 12 jezika, u vlastitim, a poneki od njih i u prvim prijevodima.
Studenti sa šest Odjela, za klasičnu filologiju, francuske i iberoromanske studije, talijanistiku, germanistiku, anglistiku, kroatistiku i slavistiku pružili su Zadranima priliku pročitavši im Šumu Striborovu na grčkom, latinskom, talijanskom, francuskom, španjolskom, galješkom, katalonskom, portugalskom, engleskom, njemačkom, ruskom i u konačnici na hrvatskom jeziku, na čakavskom i kajkavskom narječju.
Bila je ovo jedinstvena prilika čuti kako poznata priča popularne hrvatske književnice zvuči na svjetskim jezicima, posebno na grčkom i latinskom.
Dodajmo kako su “Priče iz davnine” Ivane Brlić Mažuranić dosad u cijelosti prevedene na 19 svjetskih jezika, engleskom, češkom, danskom, ruskom, slovačkom, njemačkom, slovenskom, makedonskom, talijanskom, albanskom, mađarskom, ukrajinskom, litavskom, bugarskom, španjolskom, latvijskom, japanskom i francuskom.