Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Kapović: Općina je prijavila 300 bespravnih kuća koje država još nije uklonila

25.05.2011. 22:00
Kapović: Općina je prijavila 300 bespravnih kuća koje država još nije uklonila


Mreža prometnica koju ste vi sami napravili u njezinoj širini, a gdje su i one uske ulice, ostat će kao što jest i zbog toga se neće rušiti kuće. Za sve će se iznaći civilizirano rješenje jer ipak je Vir jedan mali grad što sen izgradnje tiče – Nives Kozulić


U Viru je održana javna rasprava o izmjenama i dopunama općinskog prostornog plana, čiju je prvu verziju još početkom devedesetih godina izradio ondašnji Zavod za urbanizam u Zadru. Zbog ekspanzije gradnje, uglavnom one nelegalne, plan je u više navrata do sada doživljavao izmjene i dopune, a zadnje su se provele 2007. godine. Da je riječ o vrućoj te vječno neiscrpnoj temi pokazao je velik odaziv Virana te vlasnika brojnih vikendica i kuća za odmor.
Uprava općine s načelnikom Kristijanom Kapovićem ovog je puta za svaki slučaj angažirala i zaštitarsku službu, koja srećom nije imala posla.
– Ove izmjene i dopune nisu predmet proširenja građevinskih zona, to nam svima mora biti jasno. S obzirom da nam je u protekle tri godine većina građevinskih dozvola jednostavno palo u vodu, jer ne zadovoljavaju uvjete u tekstualnom dijelu, išli smo u ovaj posao s prvenstvenim ciljem da građanima omogućimo legalizaciju postojećih objekata. Drugi ne manje važan razlog je taj što je 2007. godine donesen zakon o ukidanju izrade DPU-a što je također olakšalo put do legalizacije objekata, kazao je Kristijan Kapović pojasnivši kako je u zadnjoj akciji rušenja kuća na otoku uklonjeno njih 103, a da je Općina još prijavila 300 kuća koje, kako je rekao Kapović, “super” država još nije uklonila.
Pet putova presijeca mu parcelu
Predstavljači izmjena i dopuna plana bile su ravnateljica županijskog Zavoda za prostorno uređenje u Zadru, Nives Kozulić i njezina suradnica Nevena Rosan.
– Vi do sada još uvijek u neizgrađenom dijelu ne možete ishoditi lokacijsku dozvolu, ali ako se ovaj plan usvoji, ako on dobije suglasnost državnih ministarstava i to u prvom redu Ministarstva prostornog uređenja, onda će taj problem biti riješen. Svaku primjedbu koja dođe s vaše strane, mi ćemo pokušati zajedno s vašim općinarima rješiti. Sva postojeća prometna mreža koja je na terenu ovim je planom prihvaćena kao i svi postojeći koridori. Mreža prometnica koju ste vi sami napravili u njezinoj širini, a gdje su i one uske ulice, ostat će kao što jest i zbog toga se neće rušiti kuće. Za sve će se iznaći civilizirano rješenje jer ipak je Vir jedan mali grad što se izgradnje tiče, rekla je uz ostalo Kozulić.
Prvi je raspravu otvorio Blaž Vučetić, rekavši kako je na vlastitih 4.000 metara četvornih prije 40 godina izgradio obiteljsku kuću, a da mu ovim novim izmjenama i dopunama PP-a pet putova ispresijeca parcelu na kojoj su još zasađene kulture masline, mandarine, rogači i druge. Sa sličnim su još problemima istupili Šime Radović i Ivan Matešić.
– Ništa se nije radilo namjerno. Radi se o korekcijama unutar građevinskih područja. Općinari su sa svime upoznati i oni će sigurno učiniti da se sve uskladi sa zakonom. Dat ćete primjedbe i to će biti riješeno, rekla je Kozulić.
Šime Budija je rekao kako mu je parcela izbačena iz građevinske zone, a da je ovim potezom ona ucrtana kao put dok je Josip Anušić, stopostotni invalid upozorio kako je 1999. kupio kuću na Viru koja mu se ne uklapa u PP, koja je predviđena sama za rušenje premda se nalazi među gustom gradnjom.
Prijavio ga susjed
– Vas je netko od susjeda prijavio i to nije slučajno. Ako vi u tekstualnom dijelu zadovoljavate uvjete legalizacije vi pokrenite proces. Ako dobijete građevinsku dozvolu, rješenje o rušenju postat će ništavno, pojasnio je načelnik Kapović. Mario Vučetić izražavajući nezadovoljstvo što se pojedine ceste ovim planom šire na 10.30 metara smatra da se moraju pregledati avionske snimke kad se na otoku radila nova katastarska izmjera i njih koristiti kao dokaz jer je u međuvremenu došlo do uzurpacija prostora raznih oblika. On je još dodao da se svih onih 400 do 500 kuća podignutih nakon što je izrečena mjera zabrane gradnje od strane države, ne smije stavljati u isti koš s onim legalno izgrađenima.
– Mi smo čudo od države i nacije što se tiče nakaradnih zakona i njihovih provođenja, u čemu je otok Vir najupečatljiviji primjer. Zato država pod hitno treba pravno ovdje profunkcionirati, ustvrdio je Vučetić.
Na kraju je načelnik Kristijan Kapović okupljenima obećao kako će se maksimalno izići ususret svakome.


 GRAĐEVINSKE ZONE SMANJENE ZA 30 POSTO




Sukladno zakonu iz 2007. godine, premda nije bilo ugodno, morali smo građevinske zone smanjiti za 30 posto. Trenutno smo u situaciji u kojoj još nismo izgradili 80 posto zemljišta u građevinskim zonama, a kad se to dogodi, onda ćemo pristupiti proširenju granica tih zona. Ono što je bitno, ovdje se sada izjednačava neizgrađeni i izgrađeni dio naselja ali pod uvjetom da se do svake parcele u građevinskoj zoni osigura prilazni put. Shemu putne mreže izradio je Institut građevinarstva Hrvatske iz Zagreba i mi smo danas tu da se javno izjasnimo kako i na koji način to najbezbolnije međususjedski izvesti. Do prvog lipnja zaprimat će se vaši prigovori i primjedbe. Nakon toga slijedi njihovo čišćenje, a o svemu konačnu će riječ izreći Općinsko vijeće, ustvrdio je načelnik Kapović.