Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Rezultati moraju biti podređeni stvaranju igračica

25.05.2011. 22:00
Rezultati moraju biti podređeni stvaranju igračica


Mazija: U malim sredinama, gdje je baza za žensku košarku vrlo mala, klubovi moraju biti orijentirani na rad s mlađim uzrastima, njihov kolektivni i individualni razvoj


Kada su prije desetak godina u Ženskom košarkaškom klubu Zadar odlučili napraviti zaokret u radu sa svim selekcijama: naglasak staviti na rad s vlastitim i igračicama iz omladinskog pogona, nisu bili sigurni kamo će ih nova orijentacija dovesti, no znali su da postupaju ispravno. Danas, međutim, s ponosom mogu istaknuti da su odabrali pravi smjer. U sedam posljednjih sezona ekipa s Višnjika u mlađim je kategorijama osvojila osam odličja, dok su igračice juniorskog uzrasta među najzaslužnijima što će “bijelo-plave” šestu godinu za redom nastupati u A-1 ligi. Posljednji u nizu odličnih rezultata u mlađim selekcijama juniorke Zadra ostvarile su proteklog vikenda u Dubrovniku. Srebro sa završnice Prvenstva Hrvatske bilo je povod da potražimo Mariju Maziju i Šimu Vidakovića, trenerski dvojac seniorske i juniorske ekipe. Oboje su složni da je u ovom trenutku drugo mjesto maksimum.
Vidaković: Smatram da je srebro u ovom trenutku zaista gornja granica, da nismo mogli više. U finalu smo dali sve od sebe, no Medveščak se pokazao kvalitetnom, iskusnom i rutiniranom ekipom kojoj je jako teško pomrsiti račune. Iako konačna razlika u broju koševa (86:57 op.a.) ne sugerira realnu razliku u kvaliteti, posebno jer smo bili prisiljeni raditi brojne izmjene, Medveščak je potvrdio zašto je nosio ulogu favorita.
Jednostavna fgormula
Mazija: Ne zaboravimo i da je košarka igra u kojoj dominiraju visoke igračice, a mi u tom segmentu nismo mogli nikako parirati. Primjerice, njihova razigravačica visoka je kao i naša Ivana Blažević, koja silom prilika igra i na poziciji centra. Međutim, za nas je najvažnije je da smo i u finalu dali maksimum. Iz tog razloga srebro je za mene, a vjerujem i za cure, zlatnog sjaja.
Vidaković je potom objasnio formulu uspjeha Zadra.
– U principu, tu nema pretjerane filozofije, već je uspjeh temeljen na sustavnom višegodišnjem radu. Formula za uspjeh u našem se slučaju sastoji od četiri zida, igračica koncentriranih jedino na košarku, lopte, koša i nas trenera.
Prozaičnim se čini i primarni cilj kluba o kojem će više reći Marija Mazija, no upravo je u njemu odgovor na pitanje zašto ŽKK Zadar možemo okarakterizirati jednim od rijetkih “zdravih”, a istovremeno i konkurentnih kolektiva.
– Osvajanje medalja uvijek je gušt, posebno za cure, no prioritet nam nije rezultat, već stvaranje igračica. U malim sredinama, gdje je baza za žensku košarku vrlo mala, klubovi moraju biti orijentirani na rad s mlađim uzrastima, njihov kolektivni i individualni razvoj. Na taj se način stvara kvalitetna ekipa koja će na koncu ostvariti i zapažen rezultat, no on, sam po sebi, ne smije biti cilj.
Čeka se klupska škola
Vidaković se nadovezao riječima:
– Mi ne funkcioniramo na način da sve u klubu treba biti podređeno seniorskoj ekipi. Naime, ako se stvari postave na način da klub u svom pogonu konstantno ima kvalitetne mlađe igračice, onda se u tom slučaju ne treba bojati niti za seniorke. Klubovi koji biraju isključivo seniorsku ekipu najčešće imaju jako loše omladinske pogone, ne crpe iz njih i nisu profitabilni jer troše financijska sredstva na dovođenje igračica sa strane. Naša je filozofija obrnuta, što dokazuje rad s omladinskim pogonom.
Hoće li sljedeće godine zaživjeti samostalna škola košarke ŽKK Zadar?
Mazija: Nadam se jer smatram da bi na taj način rad u klubu podigli za stepenicu višu. Ne kažem da ovako nije dobar, no u tom bismo slučaju imali još bolje temelje za budućnost. Poslože li se svi preduvjeti kako treba, organizacijski i financijski, vjerujem da može zaživjeti ove jeseni.


 BEZ JUNIORSKE LIGE




Ove godine juniorke Zadra nisu imale svoju ligu, s vršnjakinjama iz drugih klubova susrele su se samo na poluzvršnom turniru u Virju i na završnom turniru u Dubrovniku, no zato su nedostatak utakmica kompenzirale natječući se u B-1, odnosno A-1 ligi.
Vidaković: U juniorskoj ekipi smo imali četiri igračice iz prvog sastava koje su bile nositelji igre, dok je ostatak iskustvo prikupljao u B-1 prvenstvu. Upravo se ta kombinacija pokazala uspješnom, a slično ćemo dogodine pokušati napraviti i sa seniorkama. Planiramo dovesti dvije starije igračice koje će pomoći mlađima da brže napreduju, odnosno da izbjegnu stagnaciju. To je ispravan put, pa ćemo nastojati držati ga se i sljedeće godine.


 MEDALJE ZADARSKIH JUNIORKI


Bronca 2006.
Maja Ledenko, Lucija Perica, Iva Kraljev, Nina Krstić, Iva Borović, Lara Nikpalj, Antonia Erslan, Petra Prosenica, Ivana Baždarić, Ana Medur, Marija Vrsaljko. Trenerica: Marija Mazija. Pomoćni trener: Branimir Peričić.
Zlato 2007.
Maja Ledenko, Josipa Sesar, Nevia Vidaković, Lucija Štrmelj, Tonka Duka, Lara Nikpalj, Ema Meštrović, Petra Čerina, Ivana Baždarić, Ana Medur, Marija Vrsaljko, Katarina Popović, Trenerica: Marija Mazija. Pomoćna trenerica: Marija Sipina.
Zlato 2009.
Lucija Štrmelj, Josipa Sesar, Sanja Kovačević, Karla Pensa, Glorija Sikirić, Kristina Skroče, Ivana Blažević, Marija Krpina, Marija Erslan, Ema Meštrović, Katarina Popović, Petra Grdović, Trener: Rajko Vidaković. Pomoćna trenerica: Marija Mazija.
Bronca 2010.
Mateja Žilić, Dea Masnov, Josipa Sesar, Sanja Kovačević, Antonela Bodrožić, Glorija Sikirić, Kristina Skroče, Marija Erslan, Ema Meštrović, Katarina Popović, Nina Krstić, Marija Krpina. Trener: Rajko Vidaković. Pomoćna trenerica: Marija Mazija.
Srebro 2011.
: Marta Erslan, Patricia Baždarić, Sanja Kovačević, Marija Vukić, Glorija Sikirić, Sara Frakin, Ivana Blažević, Antonela Bodrožić, Marta Radovčić, Ema Meštrović, Mateja Žilić, Petra Pavičić. Trenerica: Marija Mazija. Pomoćni trener: Šime Vidaković.