Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Radnici u ponedjeljak predaju tužbe, a onda kreću u generalni štrajk!

25.05.2012. 22:00
Radnici u ponedjeljak predaju tužbe, a onda kreću u generalni štrajk!


Ako ne dođe do isplate plaća, krećemo s generalnim štrajkom na svih pet gradilišta u Zadru, Crvenoj luci, Ražancu, Petrčanima na kojima „Gortan građenje” obavlja radove. Također, tražimo ukidanje odluke o smanjenju 30 pa čak i 50 posto plaće pojedinaca i ukinuće odluke o otkazu 19 radnika – Nediljko Margarin


Zbog neisplate triju plaća, gortanovci su ponovno održali štrajk upozorenja. Okupljeni ispred uprave poduzeća „Gortan građenje” rekli su da hitno traže isplatu plaća za veljaču, ožujak i travanj. Prema riječima pravnog zastupnika SSSH Vedrana Uranije odmah u ponedjeljak radnici će sudu predati tužbe jer je situacija došla do usijanja i mnogi radnici više ne mogu platiti niti prijevoz do posla, a kamoli kredite i druge obveze. No, pokretanje stečaja nije opcija koju zahtjeva sindikat jer, kako je rekao Uranija, zna se kako stečajevi u Hrvatskoj završavaju.
Radnici otišli iz očaja
– Ako ne dođe do isplate plaća, krećemo s generalnim štrajkom na svih pet gradilišta u Zadru, Crvenoj luci, Ražancu, Petrčanima na kojima „Gortan građenje” obavlja radove. Također, tražimo ukidanje odluke o smanjenju 30 pa čak i 50 posto plaće pojedinaca i ukinuće odluke o otkazu 19 radnika. Da budemo točni, tih 19 radnika bilo je primorano na otkaz jer su otišli iz očaja zbog toga što nisu više imali čime platiti prijevoz na svoje radno mjesto. Dat ćemo vremena upravi do petka, pa ako ništa ne bude, u ponedjeljak će početi generalni štrajk u “Gortan građenju”, rekao je sindikalni povjerenik Nediljko Margarin.
Margarin je rekao da je najveći dužnik Gortanu, zapravo Grad Zadar koji „Gortan Zadru”, poduzeću vlasniku „Gortan građenja”, duguje više od 24 milijuna kuna.
Na drugoj strani, ispred vrata uprave „Gortan građenja”, direktor Ivan Anić je rekao da razumije radnike, ali da bez dolaska na posao i rada, plaća sigurno neće biti.
Anić: Da bi se plaća podijelila, mora se i zaraditi
– Ne znači da radnici neće dobiti svoje plaće. Porezna uprava nam je obećala reprogram svojih potraživanja koji će poslati najkasnije u roku od deset dana. Onda se na pet naših gradilišta možemo boriti za plaće. Dakako, 67 zaposlenika ne radi punom parom, jer ljudi ne žele ili ne mogu raditi u ovakvim uvjetima. Dospjela potraživanja „Gortana građenja” trenutačno iznose 5,1 milijuna kuna. Dug Grada Zadra prema „Gortan Zadru” nema veze s „Gortan građenjem”. Podsjetit ću da u 17 godina Gortan nikad nije bio dužan ni radnicima ni poreznoj upravi. Uplatili smo 970.000 kuna, a ostatak iznosi 4,7 milijuna kuna koji bi se reprogramirao na 36 mjeseci. No, da bi se plaća podijelila, mora se i zaraditi, rekao je direktor Anić.
Anić kaže da je dug nastao zbog katastrofalne situacije u graditeljstvu i zbog činjenice da „Gortan građenje” nije u proteklih 10 mjeseci uspio naplatiti svoja potraživanja. No, od 1. svibnja, prema novoj odluci Vlade RH, nema isplate plaća bez uplate doprinosa. Za dvije netto plaće Gortanu je potrebno 940.000 kuna, što kaže Anić, i nije neki veliki novac.


Splićani došli dati podršku kolegama iz Zadra




Podršku gortanovcima došli su iskazati i kolege iz Splita. Marijana Polak iz splitskog „Montera” vrlo emotivno je poručila radnicima da ustraju u svojim zahtjevima, a ne da im se dogodi da zbog lošeg tajkuna, loše uprave i nebrige vlasti, radnici poput kolega iz njene tvrtke potražuju čak 11 plaća. Zlatko Sunara iz Split-konstruktora poručio je Vladi da je izabrana da rješava baš ovakva pitanja, a u protivnom, kako je došla, tako bi mogla i otići s vlasti.


Među vodećim dužnicima medijska kuća “VOX” i TN “Crvena luka”


Anić priznaje da je „Gortan građenju” najveći dužnik njegov vlasnik “Gortan Zadar” jer ni to poduzeće nije uspjelo naplatiti svoja potraživanja. Među većim dužnicima su medijska kuća „VOX” i TN „Crvena luka”. Ukupno, završio je Anić, nije riječ o velikim dugovima koje „Gortan građenje” ne bi mogao premostiti.