Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Rasadnik pjevačkih talenata

25.05.2012. 22:00
Rasadnik pjevačkih talenata


Na bini Benja festa tijekom godina izmjenjivali su se Marina Tomašević, Pino i Denis, Emilija Kokić, Ernesto, Zoran Jelenković, Tomislav Bralić, Ićo Sikirić, Postolar Tripper, a na desetom jubilarnom Benjafestu na kojem su nastupali dotadašnji pobjednici poseban gost je bio dirigent Alan Bjelinski


Idućeg tjedna, točnije u četvrtak u 20 sati u HNK zadar održat će se još jedan Benja fest. Zabavni festival djece Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje održava se ove godine 21. put, a organizatori i za ovu godinu najavljuju mnoštvo dobrih nastupa, ali i pokoje posebno iznenađenje. Prvi Benjafest održan je 1997. godine, a za njegovo pokretanje zaslužni su profesori tjelesne, glazbene, likovne kulture te hrvatskog jezika, doznali smo od ravnatelja Marka Marina:
– Oni su prepoznali talente naše djece, dogovorili se između sebe s tadašnjim rukovodstvom škole da počnu s tim projektom izvan nastavnog programa s kojim bi djeca pokazala svu svoju nadarenost i talent, pojasnio je Marin.
Početno Benja fest se odvijao dvaput godišnje. U petom mjesecu išla je inačica za starije razrede, a u studenom uoči Dana grada Zadra za niže razrede. Naposljetku, od 2001. godine Benja fest je spojen u jednu inačicu i tako traje i danas. Prvi festival održan je u predvorju škole, no kako su potrebe festivala bile sve veće on je naposljetku prebačen u današnji HNK Zadar:
– Koliko je festival popularan govori i to da smo Benjafest u nekoliko puta reprizirali na zahtjev roditelja, a pojedini i po dvaput, kazuje Marin, ističući i to kako je do sada svake godine Benja fest ugošćavao poznate estradne umjetnike u stanci prije donošenja odluke žirija. Na bini Benja festa tijekom godina izmjenjivali su se Marina Tomašević, Pino i Denis, Emilija Kokić, Ernesto, Zoran Jelenković, Tomislav Bralić, Ićo Sikirić, Postolar Tripper, a na desetom jubilarnom Benjafestu na kojem su nastupali dotadašnji pobjednici poseban gost je bio dirigent Alan Bjelinski.
 Danas, festival okuplja oko sto i pedeset djece koja nastupaju samostalno ili u sklopu zborova i sastava, a tijekom godina Benja fest je isprofilirao i neke kvalitetne pjevače. Najviše pobjeda, njih tri, osvojila je Benja Šarić, a među istaknutim pobjednicima nalaze se i Mateo Jović, Šime Košta, Karla Živković i drugi. Čast osvajanja prve nagrade na prvom Benja festu pripala je pak Saneli Bačić za veliki Benja fest te Mateu Joviću za mali Benja fest.
 Danas, najveću festivalsku energiju nosi profesorica Jagoda Gutić koja je ujedno zadužena i za selekciju sudionika, ali i brojne drugo organizacijske segmente. Također, bilo je i govora o preinakama festivala te mogućem širenju izvan okvira škole, no to onda više ne bi bio njihov festival:
– Talenata stvarno imamo i profesori koji su festival pokrenuli su to i prepoznali, zaključuje Marin.


Kako je sve počelo




Benja fest je svoje prve skromne korake napravio u drugoj polovici svibnja 1997. godine. Riječ je o jedinstvenoj manifestaciji u našoj županiji jer na njoj učenici OŠ Šimuna Kožičića Benje predstavljaju svoja ostvarenja u plesu i u pjevanju pri čemu se pjevači natječu kao na pravom festivalu. Ideju je svojedobno iznio Mate Radić, dugogodišnji ravnatelj škole, a poslije Radićeva odlaska u mirovinu, njegov nasljednik Marko Marin, također, je zdušno podržao sve učenike i nastavnike koji su radili na projektu.
Od početka ove manifestacije u organizaciji sudjeluju Asja Vuković koja vodi veliki zbor, Tatjana Bajlo, Mali zbor, Jagoda Gutić radi s pjevačima i u izboru pjesama, Irena Dragić zadužena je za voditelje, Ivančica Bronić i Marija Ivoš rade scenografiju, dok je Božidar Gutić zadužen za plesne točke.