Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

U ventilacijskom otvoru zgrade pronašli minobacačku granatu!

25.05.2012. 22:00
U ventilacijskom otvoru zgrade pronašli minobacačku granatu!


Danima smo skidali neupotrebljivu ventilaciju, lupali macom, čupali, vukli i na kraju, kada smo konačno uspjeli pomaknuti metalnu konstrukciju iznutra je ispala granata. Imala je na sebi osigurač, ali se nismo uplašili kada već do tada nije eksplodirala – Mentor Topali i Miljenko Lisica


Minobacačku granatu kalibra 120 milimetara na drugom katu zgrade pokraj srednje frizerske škole i Hitne medicinske pomoći pronašli su u četvrtak poslijepodne Mentor Tori Topali, Miljenko Lisica i Roko Valčić. Riječ je o prostoru u napuštenoj zgradi nekadašnje vojarne koji je Grad Zadar Topaliju i Lisici, trenerima borilačkih sportova, nedavno ustupio na korištenje za potrebe kick-boksing kluba Pretorian i teakwondoo kluba Donat. Budući je prostor u derutnom stanju Topali i Lisica zasukali su rukave i danima tamo bušili, štemali, čistili, niti ne sluteći da se na svega nekoliko metara od njih nalazi opasna i vrlo razorna granata zaostala iz Domovinskog rata.
– Već nekoliko dana skidali smo s plafona ventilaciju koja se više ne može upotrijebiti. U jednom dijelu gdje izlazi na krov jako teško nam je išlo. Lupali smo macom, čupali, vukli i na kraju kada smo konačno uspjeli pomaknuti metalnu konstrukciju iznutra je ispala granata. Imala je na sebi osigurač, ali se nismo previše uplašili jer smo prošli rat – priča Topali, a Lisica kroz šalu dodaje kako su zaključili odmah da bi bilo pravo čudo da eksplodira samo tako kada nije ranije, na sve ono što su joj radili. Najmlađi među njima, Roko Valčić, zatekao se u to vrijeme u prostoriji pa je pozvao policiju, a nakon svega desetak minuta na teren su izišli pirotehničari čije je znalačko oko odmah ocijenilo da je riječ o 120 milimetarskoj minobacačkoj granati.
– Mora da je za vrijeme rata pala na krov i zabila se u ventilacijski otvor. Eto, nakon dvedesetak godina otkrili smo tajnu ventilacijskog otvora u zgradi – šali se Topali napominjući da su im policajci odmah rekli kako je upaljač najvjerojatnije pokvaren. U svakom slučaju, sve je prošlo u najboljem redu i bez tragičnih posljedica za trojicu sportaša, ali i za brojne druge građane s obzirom da je riječ o vrlo frekventnoj gradskoj lokaciji.
– U četvrtak oko 15 sati zaprimili smo dojavu da je u Ulici Ivana Mažuranića pronađena minsko-eksplozivna naprava. Po izlasku na teren pirotehničari su utvrdili da je riječ o minobacačkoj granati koju su izuzeli – kaže Elis Žodan, glasnogovornik PU zadarske dodajući kako je granata odvezena na posebni poligon gdje je u petak ujutro uništena.