Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Županijska smotra učeničkih zadruga u Preku

25.05.2012. 22:00
Županijska smotra učeničkih zadruga u Preku


Osnovna škola Voštarnica i škola domaćin, Osnovna škola Valentina Klarina iz Preka odabrane su da predstavljaju snage Zadarske županije na Državnoj smotri učeničkih zadruga u listopadu ove godine. Naime, jučer se u Preku održala Županijska smotra na kojoj je sudjelovalo pet škola – iz Sv. Filipa i Jakova, Bibinja, Neviđana, te OŠ Voštarnica iz Zadra. Kao promatrači sudjelovale su OŠ Privlaka i SŠ Benkovac.
Učenici su se u sklopu smotre predstavili sa svojim štandovima na kojima su izložili proizvode koje su napravili u svojim školama.
– Radi se o spoju baštine i suvremenog obrtništva. Kao ravnateljica promatram to kao podlogu putem koje se učenici mogu zainteresirati da danas, sutra i sami postanu obrtnici, proizvodeći različite autohtone proizvode počevši od maslinovog ulja pa do ljekovitog bilja, pojasnila je ravnateljica OŠ Valentin Klarin Marija Šoša.
Njezini učenici predstavili su se kuharicom “Tradicionalna jela otoka Ugljana”, dok je Područna škola Kali donijela svoj brudet sa suhom ribom, a Područni odjel Ugljan saur. Također, izloženi su i praktični radovi u obliku narukvica i ogrlica. Osnovna škola Voštarnica predstavila se satovima različitih oblika.