Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Počast Kreši svi odali odvojeno?

25.05.2017. 22:00
Počast Kreši svi odali odvojeno?


Jučer su navršene 22 godine od prerane smrti Krešimira Ćosića. Zadarski, hrvatski i svjetski košarkaški velikan počiva u miru na zagrebačkom groblju Mirogoju, a u Zadru na dan tužne obljetnice brojni njegovi poštovatelji kod spomenika (autor je akademski kipar, nažalost pokojni Ratko Petrić, još jedan zadarski velikan) ispred dvorane koja nosi njegovo ime polažu cvijeće i upale svijeće.
Tako je bilo i jučer u jutarnjim satima. KK Zadar u 9.30 sati zastupali su Boris Skroće i Branko Skroče uz nekolicinu igrača (mora se reći: neprikladno odjevenih!), trenera, još nekih iz radne zajednice, te nećakinje i nećaka pokojnoga Kreše. U tom trenutku jasno je bilo vidljivo da nema nikoga iz Grada Zadra, niti iz Udruge Dani Krešimira Ćosića. Vjerojatno se iz tko zna kakvih razloga dogodio nekakav ‘raskorak’ u uobičajenom protokolu jer su jedan sat poslije (!) predstavnika KK-a Zadar došli izaslanici spomenute Udruge i Grada Zadra u osobi Radovana Dunatova, pročelnika UO za kulturu i šport, te Denisa Karlovića, direktora SC-a Višnjik, u čijem je sklopu i Dvorana Krešimira Ćosića.
Sve do jučer dosadašnja praksa odavanja počasti pokojnom Kreši u Zadru, ustaljena dok je spomenik bio još u Jazinama, predmnijevala je okupljanje predstavnika svih subjekata, a često su pribivali i pojedinci, građani koji veoma poštuju Krešine lik i djelo, poslije čega je određenim redoslijedom išlo polaganje cvijeća i paljenje svijeća.
Ovom prigodom, pak, možda ne bi bilo loše predložiti da Zadar kao grad u kojemu je Krešo košarku naučio i u majici matičnoga kluba dosegao visoku razinu u bliskoj budućnosti organizira prigodan skup o svom cijenjenom sugrađaninu. Cilj bi bio jednostavan – relevantni ljudi mogli bi o Kreši govoriti s različitih stajališta, pa bi iz toga trebao proizaći i prigodan zbornik. Krešo je jedan od naših sugrađana koji takvo što itekako zaslužuje. Ne samo prigodno sjećanje jednom godišnje, pa još i onako ‘raskoljeno’ kao što se dogodilo jučer.