Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Projekt koji obrtnicima omogućuje studiranje

25.05.2017. 22:00
Projekt koji obrtnicima omogućuje studiranje


Obrtnička komora Zadarske županije danas je u svom sjedištu upriličila potpisivanje Sporazuma o suradnji s Visokom školom za ekonomiju, poduzetništvo i upravljanje Nikola Šubić Zrinski, Zagreb. Sporazum su potpisali Stipe Knežević, predsjednik županijske Obrtničke komore i dekan Visoke škole Nikola Šubić Zrinski, dr.sc. Ivica Katavić i voditeljica Područnog ureda za Dalmaciju.
Riječ je o sporazumu kojim se, kako je rečeno na novinskoj konferenciji, posebno definira suradnja u provedbi projekta „Stjecanje poduzetničkih kompetencija s ciljem razvoja obrtništva za učenike završnih razreda trogodišnjih i četverogodišnjih obrtničkih i strukovnih škola, te za obrtnike i učenike koji su završili trogodišnje obrtničke i druge strukovne škole na području županije.”
Cilj je ove suradnje omogućiti članovima lokalnih komora, njihovim obiteljima i zaposlenicima posebne pogodnosti pri upisu na studijske programe Visoke škole za ekonomiju poduzetništvo i upravljanje Nikola Šubić Zrinski. O sporazumu je prvi govorio predsjednik županijske Obrtničke komore, Stipe Knežević.
– Prepoznali smo ovu ideju još 2012. i sklopili ovaj sporazum koji je izvanredan za naše obrtnike, naše majstore koji su završili strukovne škole, a imaju afiniteta prema daljnjem usavršavanju i stjecanju određenih kompetencija kako bi što kvalitetnije radili i vodili svoje obrte. Ova visoka škola ponudila nam je svoj program i ovo je izvanredna šansa obrtnicima kako se dalje usavršavati. Nakon trogodišnjeg školovanja kandidati će imati pet predmeta koje će morati položiti kako bi se upisali na fakultet. Ovo je specifično studiranje jer svima koji rade omogućuje i izvanredno pohađanje nastave ili on-line studiranje. Sve je učinjeno da se iziđe ususret našim obrtnicima kako bi mogli nastaviti školovanje – pojasnio je Knežević.
Dekan Ivica Katavić govorio je o detaljima sporazuma sa županijskom Obrtničkom komorom zahvaljujući im što su brzo prihvatili projekt kojim će doprinijeti razvoju strukovnog obrazovanja.
– Ovim sporazumom otvaramo mogućnost polaznicima strukovnog obrazovanja direktan upis u Visoku školu Nikola Šubić Zrinski. Temeljem sporazuma 2015. godine s Hrvatskom obrtničkom komorom postali smo njihova obrazovna potporna institucija i počeli davati stipendije polaznicima projekta “Šegrt Hlapić” koji dolaze upravo iz obrtničkih zanimanja. Kreirali smo projekt pripremnog programa za obrtnička zanimanja s kojim će polaznici direktno kod nas upisivati visoku školu, a taj program uključuje pet predmeta – napomenuo je dr. Katavić, dodajući kako su se u pokretanju ovog projekta vodili istraživanjima koja su pokazala da postoji velik interes za daljnim usavršavanjem učenika sa završenim trogodišnjim obrazovanjem.
Polaznici najprije moraju položiti razlikovne predmete za zanimanja koja će izabrati na Visokoj školi, a upisi počinju 1. srpnja.