Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

U Buliću nema ponavljanja izbora

25.05.2017. 22:00
U Buliću nema ponavljanja izbora


Ponavljanja izbora u Benkovcu, točnije u mjestu Bulići na biračkom mjestu 11, neće biti, iako su nepravilnosti na izborima utvrđene.
Odlučilo je tako Državno izborno povjerenstvo koje je odbilo prigovor SDP-a upućen 22. svibnja 2017. godine na nepravilnosti u postupku izbora za gradonačelnika, gradsko vijeće, župana i članove županijske skupštine.
– Prigovor je odbijen kao neosnovan, a preostaje jedino žalba Ustavnom sudu u roku od 48 sati, pojasnila je Jadranka Nižić Peroš iz ŽIP-a.
U obrazloženju DIP-a navodi se kako su članovi biračkog odbora na izvatcima iz popisa birača u nedjelju, na izborima 21. svibnja 2017., oko 18 sati uočili kako su zaokružena dva birača, Marko Nakić i Mateja Nakić koji nisu pristupili glasovanju. U zapisnicima o radu biračkog odbora navedeno je kako prema izvatku iz popisa birača i uz potvrdu za glasovanje na biračkom mjestu broj 11 u Benkovcu glasovalo ukupno 79 birača te da je nakon otvaranja glasačke kutije i prebrojavanja glasačkih listića utvrđeno kako je u glasačkoj kutiji bilo ukupno 79 glasačkih listića. To upućuje, navodi se dalje u obrazloženju DIP-a, kako su u glasačke kutije za izbor župana i članove županijske skupštine ubačena po dva glasačka listića za dva birača koja su zaokružena u izvatcima iz popisa birača, a da zapravo nisu pristupila glasovanju na tom biračkom mjestu. Navedeno postupanje prema ocjeni DIP-a je nezakonito postupanje biračkog odbora kao nadležnog tijela za provođenje izbora. Uvidom u rezultate lokalnih izbora, održanih 21. svibnja 2017. godine, utvrđeno je da čak i ako bi se glasovi ova dva birača, koja su propustom biračkog odbora zaokruženi u izvatcima, a nisu pristupili biralištu, pribrojili bilo kojem od kandidata na izborima za župana Zadarske županije, odnosno za članove Županijske skupštine, ne bi ni na koji način utjecalo na rezultate lokalnih izbora.
Iako je DIP utvrdio teški propust u radu biračkog odbora u Buliću na biračkom mjestu 11, ponovljeni izbori ocijenjeni su kao neosnovani, odluka je DIP-a koju potpisuje potpredsjednica Ana Lovrin.