Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Zadarski gradski oci od ministra Marića traže 11 državnih nekretnina

25.05.2017. 22:00
Zadarski gradski oci od ministra Marića traže 11 državnih nekretnina


Tijekom nedavnog posjeta Gradu Zadru, gradski oci predali su ministru državne imovine Goranu Marića 11 iskaza interesa koji su još ranije bili upućeni Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom. Budući da se godinama ti interesi nisu rješavali, pa čak do te mjere da za većinu njih nema procjene vrijednosti, došlo je do paradoksa da državne i lokalne institucije moraju iznajmljivati privatne prostore za svoje urede dok im na dohvat ruke, leži vrlo vrijedna imovina. Tijekom obilaska prostora nekadašnje vojarne Stjepana Radića, ministar je takvu praksu ocijenio neodrživom te je obećao konkretan odgovor do kraja godine za sve zadarske zahtjeve.
– Slika ovog zapuštenog zdanja je slika Hrvatske kad je riječ o državnoj imovini. Ona je ogledni primjer kako se taložila zapuštenost državne imovine u Republici Hrvatskoj. Međutim, ova slika neće ovako dugo stajati. U suradnji s Gradom Zadrom, ali i drugim gradovima i općinama, naći ćemo model po kojem će se ovakvi objekti, što prije staviti u funkciju. Do kraja godine, ovdje će početi radovi kako bi ovaj grad prodisao i gospodarski rastao, rekao je ministar Marić.
No u zahtjevima Grada Zadra ne ističu se samo prostori nekadašnjih vojarni. Ministarstvu su odaslani zahtjevi za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na nekretninama koje nisu ušle u pretvorbu bivšeg društvenog poduzeća Plodine d.o.o. Zadar te za rješavanje prava vlasništva na turističkom zemljištu koja bivša društvena poduzeća nisu unijela u temeljni kapital.
Kako nas je obavijestila pročelnica Ureda Grada Zadra Mirjana Zubčić odaslan je i zahtjev Grada za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa radi utvrđenje prava vlasništva na nekretnini koja predstavlja zgradu Doma hrvatske mladeži u Zadru.
– Uputili smo i zahtjev Grada Zadra za darovanjem nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske radi izgradnje centra za obuku i djelovanje Hrvatske gorske službe spašavanja te zahtjev za darovanjem nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske u svrhu izgradnje Mjesnog odbora Dračevac. Kao što je već poznato, upućen je i zahtjev Grada Zadra za dodjelu objekta broj 9 u vojarni Stjepan Radić radi izgradnje Centra za mlade, rekla nam je u kratkom razgovoru Mirjana Zubčić.
U neposrednoj blizini budućeg Centra za mlade je i ograđen prostor kojim gospodari MUP, ali koji nije priveden svrsi. Stoga je ovih dana pokrenuta akcija koju organiziraju EKO-Zadar i Društvo arhitekata Zadar. Taj dio nekadašnje vojarne trenutno predstavlja barijeru u prostoru, a kroz ovu bi radionicu dobio prijedloge za ponovnu aktivaciju, rekonstrukciju i uređenje.
Od resornog se ministarstva zahtijeva i dodjela na korištenje bez naknade zgrade u katastarskoj općini Molat, zbog izrade projektne dokumentacije i uređenja postojeće zgrade u svrhu osnivanja muzejske zbirke fašističkog koncentracijskog logora Molat. Priložen je i zahtjev Sveučilišta u Zadru, a za koji se zalaže i Grad Zadar, za dodjelu na korištenje bivših vojarni na Molatu i Istu za znanstveni, obrazovni i tehnološki projekt pod nazivom “Arhipelogos”. Riječ je o projektu starom gotovo osam godina, a koji bi na dugi rok trebao omogućiti dislokaciju pojedinih sveučilišnih aktivnosti na otoke i u zaobalje, poput pokretanja otvaranja ljetnih škola, radionica i terenskih boravaka u zaobalju i na otocima, čime bi se prisutnošću studenata i znanstvenika, oživjela lokalna zajednica a na jedan način i osigurala određena materijalna korist lokalnoj zajednici. Na Molatu bi se sveučilišne aktivnosti odvijale u dva bivša vojna objekta i u vili “Abelić”.
Od ministarstva se traži i darovanje nekretnina u svrhu izgradnje novog gradskog groblja, kao i ishođenja potrebnih suglasnosti za dozvole na nekretninama u k.o. Crno. Kao što je poznato dva postojeća gradska groblja postala su premala pa je za njih određena nova lokacija na Musapstanu gdje je predviđena i park šuma kao izletište za Zadrane. Nešto zapadnije, od Ministarstva državne imovine, Grad Zadar traži osnivanje prava građenja za gradnju vodocrpilišta Bokanjac.