Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Ribarsko prijepodne u Zlatnoj lučici

25.06.2012. 22:00
Ribarsko prijepodne u Zlatnoj lučici


Svake godine pred početak ljetnog raspusta organiziramo dječju manifestaciju “Ribarsko prijepodne”. To je svojevrsni oproštaj od djece, kazala je Ćoso
Uz nekoliko kratkih stihova iz “Bajke o ribaru i ribici” i prigodni moto: “Ribar bez škole mrižu krpat ne more”, započela je tradicionalna feštica “Ribarsko prijepodne” u Dječjem vrtiću “Zlatna lučica” u Sukošanu.
– Svake godine pred početak ljetnog raspusta organiziramo dječju manifestaciju “Ribarsko prijepodne”. To je svojevrsni oproštaj od djece jer tijekom srpnja i kolovoza u vrtiću će od 80-ak djece ostati tek njih 10-ak, kazala je Milica Ćoso, ravnateljica Dječjeg vrtića “Zlatna lučica”.
Pečene srdele na gradelama, pletenje mreža, izrada čvorova, tečaj pecanja, soljenje sardela i još puno toga događalo se tijekom tradicionalne ribarske fešte na kojoj su sudjelovala djeca i njihove odgojiteljice.
– Pored božićnih, uskrsnih i običaja maškara i ribarske fešte nam otkrivaju živost sukošanske pučke tradicije, evociraju atmosferu minulih vremena. To je i jedan od razloga organiziranja “Ribarskog prijepodneva”, poput ribarskih fešta koje se u organizaciji Općine Sukošan, Turističke zajednice i KUD-a Zlatna luka održavaju od sredine lipnja do početka mjeseca rujna, navodi Ćoso.
Sukošanski ribar Ante Gašparović Maca bio je zadužen za pečenje slasnih srdela na gradelama te predstavljanje tradicionalnih ribarskih alata i umijeća u živom svijetu plićaka pitome uvale Zlatna luka.
– Osim što Sukošan živi od turizma i poljoprivrede tradicionalno je i ribarsko mjesto. Naša djeca odrastaju uz ribarske priče svojih očeva i djedova i sve više se i sami okreću moru, naglasio je Gašparović.