Prije svega ovo je druženje, razmjena iskustava nas koji kuhamo, dobra zabava, prava ribarska fešta. Mogu obećati da ću doći i iduće godine braniti ovu pobjedu, rekao je Habus, glavni kuhar pobjedničke ekipe
Slavonci i Baranjci ostaju kraljevi kad je riječ o pripremi slatkovodne ribe, fiš paprikaša. I na jedanaestoj “Ravnokotarskoj fišijadi Benkovac 2016.”, slavonsko-baranjski fiš paprikaš majstori pokupili su prve dvije nagrade.
Tri prvoplasirane ekipe dobile su za nagradu kotliće i novčane nagrade, od 500 do 1.500 kuna.
Fiš paprikaš ekipe Belišće s kuharom Dubravkom Habusem proglašen je najboljim na ravnokotarskoj fišijadi, održanoj u subotu navečer na Dan državnosti. Drugo mjesto pripalo je Caffe baru H2O Zvonka Ljutića iz Benkovca za koga je kuhao Romano Klanček iz Belišća.
U konkurenciji 37 fiš paprikaš ekipa čast hrvatskog juga obranila je ekipa Stobreča, iz istoimenog mjesta kod Splita. U trećeplasiranoj ekipi kuhar je bio Dinko Šetka.
– Prije svega ovo je druženje, razmjena iskustava nas koji kuhamo, dobra zabava, prava ribarska fešta u dalmatinskom štihu zadarskog zaobalja. Mogu obećati da ću doći i iduće godine braniti ovu pobjedu, rekao je Habus, glavni kuhar pobjedničke ekipe.
Benkovac je jednu noć mirisao na Slavoniju i Baranju. Degustatori su i ove godine pred očima javnosti bili kuhari iz baranjskog restorana Kovač Čarda, na čelu s vlasnikom i šefom kuhinje Apadom Šipecom te već legendarni Marin Vuksanić iz NK Bališće.
– Ocjenjivali smo okus, boju, gustoću i kompoziciju namirnica. Bilo je odličnih fiš paprikaša, pa i onih za nijansu ispod te razine. Sve u svemu, više smo nego zadovoljni jer Dalmatinci sve bolje i bolje kuhaju fiš. Čestitke svim kuharima, rekao je Šipec.
Prestižno natjecanje u pripremanju ribljeg paprikaša po domaćoj recepturi u samom središtu grada na vratima Ravnih kotare i Bukovice, duž Ulice Ante Starčevića i na središnjem gradskom Trgu Domovinske zahvalnosti organiziraju Turistička zajednica i Grad.
Nema oko fiša puno filozofije. Riba, dobra paprika, kapula, sol, eventualno rajčica ili vino i voda. No, varijacija je bezbroj, kao i uvijek kad je spiza u pitanju.
– Šaran, som i štuka, luk, crvena slatka i ljuta paprika, temeljac i ostali začini koji su tajna, sve to treba za dobar fiš paprikaš, kaže meštrica od fiša Nada Mihić, predsjednica KUD-a “Ruža Hrvatska” iz Karina.
Pored fiš paprikaš ekipe vrijedni i radišni ribari ŠRD Sipa iz Benkovca u znoju su pripremili srdele na roštilju koje su se dijelile besplatno.
– Benkovačka fišijada, kojoj je jedan od inicijatora i prvi pokrovitelj Zadarski list, prerasla je u jednu od glavnih i najmasovnijih gastronomskih manifestacija u Zadarskoj županiji, i šire, ističe Vanja Čvrljak, direktor TZG Benkovac
Miris koji se širio iz kotlića na benkovačke ulice izmamio je oko 1.000 posjetitelja. Za njih je postavljen i veliki video zid gdje se pratila utakmica Hrvatska – Portugal s Eura u Francuskoj.
najnovije
najčitanije
Plodovi zemlje i mora
RIBOLOVNA PROGNOZA
Proljeće je počelo s jakim jugom koje vezuje barke za kraj
Košarka
Košarka
VIDEO Odličan učinak Bogdanovića u uvjerljivom slavlju Knicksa. Raptorsima se ovo nije dogodilo nikada u povijesti
Zadar
4. TRAVNJA
Pjesme Atomskog skloništa u jazz ruhu
Nogomet
Nogomet
Hrvatska ostala u top 10 na najnovijoj FIFA-inoj ljestvici. Evo do koje je promjene došlo
Županija
Prema odluci Posedarskih vijećnika
U Posedarju će niknut selo za digitalne nomade: ‘Nama cilj nije zarađivati na račun lokalne zajednice…’
Županija
U POLA SATA
Nin opet poplavljen!
Županija
TURIZAM NA OTOCIMA
PROFESORICA ČUKA: “Vir je ekstremni primjer pretjerane i nekontrolirane gradnje”
Zadar & Županija
NOVI SKANDAL
Skoro 5 milijuna eura moćnom zadarskom HDZ-ovcu za privatni hotel
Zadar
TUŽNA VIJEST
Preminuo fra Josip Vrdoljak, višegodišnji gvardijan i župnik u Zadru
Zadar
Plan B