Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Najbolji fiš paprikaš skuhala ekipa iz Belišća

25.06.2016. 22:00
Najbolji fiš  paprikaš skuhala  ekipa iz Belišća


Prije svega ovo je druženje, razmjena iskustava nas koji kuhamo, dobra zabava, prava ribarska fešta. Mogu obećati da ću doći i iduće godine braniti ovu pobjedu, rekao je Habus, glavni kuhar pobjedničke ekipe
Slavonci i Baranjci ostaju kraljevi kad je riječ o pripremi  slatkovodne ribe, fiš paprikaša. I na jedanaestoj “Ravnokotarskoj fišijadi  Benkovac 2016.”, slavonsko-baranjski fiš paprikaš majstori pokupili su  prve dvije nagrade.
Tri prvoplasirane ekipe dobile su za nagradu kotliće i novčane nagrade, od 500 do 1.500 kuna.
Fiš paprikaš ekipe Belišće s kuharom Dubravkom Habusem proglašen  je najboljim na ravnokotarskoj fišijadi, održanoj u subotu navečer na  Dan državnosti. Drugo mjesto pripalo je Caffe baru H2O Zvonka Ljutića  iz Benkovca za koga je kuhao Romano Klanček iz Belišća.
U konkurenciji 37 fiš paprikaš ekipa čast hrvatskog juga obranila je  ekipa Stobreča, iz istoimenog mjesta kod Splita. U trećeplasiranoj ekipi  kuhar je bio Dinko Šetka.
– Prije svega ovo je druženje, razmjena iskustava nas koji kuhamo, dobra zabava, prava ribarska fešta u dalmatinskom štihu zadarskog zaobalja. Mogu obećati da ću doći i iduće godine braniti ovu pobjedu, rekao  je Habus, glavni kuhar pobjedničke ekipe.
Benkovac je jednu noć mirisao na Slavoniju i Baranju. Degustatori su i  ove godine pred očima javnosti bili kuhari iz baranjskog restorana Kovač  Čarda, na čelu s vlasnikom i šefom kuhinje Apadom Šipecom te već legendarni Marin Vuksanić iz NK Bališće.
– Ocjenjivali smo okus, boju, gustoću i kompoziciju namirnica. Bilo je  odličnih fiš paprikaša, pa i onih za nijansu ispod te razine. Sve u svemu,  više smo nego zadovoljni jer Dalmatinci sve bolje i bolje kuhaju fiš. Čestitke svim kuharima, rekao je Šipec.
Prestižno natjecanje u pripremanju ribljeg paprikaša po domaćoj recepturi u samom središtu grada na vratima Ravnih kotare i Bukovice,  duž Ulice Ante Starčevića i na središnjem gradskom Trgu Domovinske  zahvalnosti organiziraju Turistička zajednica i Grad.
Nema oko fiša puno filozofije. Riba, dobra paprika, kapula, sol, eventualno rajčica ili vino i voda. No, varijacija je bezbroj, kao i uvijek kad je  spiza u pitanju.
– Šaran, som i štuka, luk, crvena slatka i ljuta paprika, temeljac i ostali  začini koji su tajna, sve to treba za dobar fiš paprikaš, kaže meštrica od  fiša Nada Mihić, predsjednica KUD-a “Ruža Hrvatska” iz Karina.
Pored fiš paprikaš ekipe vrijedni i radišni ribari ŠRD Sipa iz Benkovca  u znoju su pripremili srdele na roštilju koje su se dijelile besplatno.
– Benkovačka fišijada, kojoj je jedan od inicijatora i prvi pokrovitelj Zadarski list, prerasla je u jednu od glavnih i najmasovnijih gastronomskih  manifestacija u Zadarskoj županiji, i šire, ističe Vanja Čvrljak, direktor  TZG Benkovac
Miris koji se širio iz kotlića na benkovačke ulice izmamio je oko 1.000  posjetitelja. Za njih je postavljen i veliki video zid gdje se pratila utakmica Hrvatska – Portugal s Eura u Francuskoj.