Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Šampionski kotlić Dinka Šetke

25.06.2017. 22:00
Šampionski  kotlić Dinka  Šetke


Stručni žiri i degustatori su i ove godine pred očima javnosti bili kuhari iz baranjskog restorana Kovač čarda, na čelu s Arpadom Šipecom
Čudo u Benkovcu, na dvanaestoj po redu “Ravnokotarskoj fišijadi Benkovac 2017.”, održanoj u nedjelju navečer na Dan državnosti, prekinuta je dominacija Slavonaca i Baranjaca u pripremi fiš paprikaša.
Šampionsku titulu, veliki pehar i kotlić u konkurenciji od 36 fiš paprikaš majstora osvojila je ekipa meštra Dinka Šetke iz Stobreča.
– Protekle godine bili smo drugoplasirani. Ovo je neočekivano slavlje,  fešta. Sve je to rezultat ljubavi prema fiš paprikašu, rad i učenje. Naime, u  dva navrata po deset dana učio sam kod fiš paprikaš majstora u baranjskom restoranu kod Aprada Šipeca i već legendarnog Marina Vuksanića  iz Belišća, objašnjava Šetka dok prima brojne čestitke, jer pobijediti u  konkurenciji poznatih slavonsko-baranjanskih fiš majstora i obraniti  čast hrvatskog juga, nije mala stvar.
Otac mi je 50-ih godina prošlog stoljeća, 10-ak godina nakon masovnog odlaska Dalmatinaca u Slavoniju i Baranju s vlakom “bez voznog reda”, otišao u te tada obećane krajeve. Tamo sam proveo djetinjstvo i zavolio tu za nas Dalmatince žestoku hranu, priča Dinko Šetka.
Drugo mjesto osvojila je ekipa Romana Klasičeka iz Belišća, dok je  trećeplasirana ekipa Ivana Šopljarića iz Narda, slavonskog naselja kod  Valpova. Obje ekipe dobile su diplome i kotliće.
Stručni žiri i degustatori su i ove godine pred očima javnosti bili kuhari  iz baranjskog restorana Kovač čarda, na čelu s Arpadom Šipecom.
– Benkovačka fišijada, čiji je jedan od inicijatora i prvi pokrovitelj – Zadarski list, prerasla je u jednu od glavnih i najmasovnijih gastronomskih  manifestacija u Zadarskoj županiji, i šire, ističe Vanja Čvrljak, direktor  TZG Benkovac.
Prestižno natjecanje u pripremanju ribljeg paprikaša po domaćoj recepturi u samom središtu grada, duž Ulice Ante Starčevića i na središnjem gradskom Trgu domovinske zahvalnosti organiziraju Turistička  zajednica i Grad.
Ovu manifestaciju nose slavonski i baranjski kuhari, koji u Benkovac  dođu sa svojim znanjem i kuharskim tajnama u pripravi fiša, no nekadašnji otpor Dalmatinaca prema slatkovodnoj ribi “omekšao” je upravo  zahvaljujući ovoj manifestaciji.