Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ashes You Leave i Rewolti na Glazbenim jutrima u Stomorici

Autor:

25.07.2009. 22:00
Ashes You Leave i Rewolti na Glazbenim jutrima u Stomorici

Foto: Marin GOSPIĆ



Dobar glas o brojnim ovogodišnjim događanjima koja su poslužila za afirmaciju rock, punk, metal i bendova ostalih glazbenih usmjerenja pronio se i do riječkih gostiju, članova najjače takve scene u Hrvatskoj
U okviru glazbenih događanja u Stomorici, ove subote smo imali priliku slušati dva atraktivna benda. Nastupili su mladi zadarski punk-rokeri Rewolti, a iz Rijeke je stigao doom-gothic band Ashes you leave. Iako stilski različiti, pozitivan odjek publike bio je njihova poveznica.
Rewolti su osnovani 2005. godine, a sastav čine Marko Lovrinov – lead gitara, Sebastian Jerolimov – bas, Damir Medić – bubnjevi, Marko Kalanj -vokal i Tomislav Jerak na ritam gitari. Zbog fakultetskih obveza, bend uglavnom djeluje u Zagrebu. Iako relativno kratkog vijeka postojanja, “kadrovske” promjene unutar benda bile su česta pojava. Od “originalnih” članova, danas su u grupi samo Sebastian i Marko Lovrinov.
U žurbi pred polazak na tonsku probu, o aktivnostima grupe i budućim planovima, kratko smo razgovarali s “riffmeisterom” Rewolta Tomislavom Jerakom.
Buđenje lokalne scene
– U suradnji sa studijem FBA, snimili smo demo sa šest pjesama, od kojih se dvije, “Jedino i najbolje” i “Znaš i sam”, već vrte u eterima lokalnih radiopostaja. Spomenuti singlovi su ujedno i najava za album koji bi se trebao pojaviti na jesen – kazao je Jerak.
Na njihov zvuk su utjecali rock bendovi različitih usmjerenja s naglaskom na američke neo-punk sastave poput Green Day.
– Najviše zaslugom Udruge Šigureca, u posljendje vrijeme se u Zadru pokreće buđenje scene na kojoj se polako afirmiraju mnogi lokalni bendovi. Zadovoljan sam i pažnjom medija koju naš bend dobiva, ali je najveći problem nedostatak adekvatnog prostora za održavanje svirki – zaključio je Jerak.
Subotnji nastup u Stomorici je bio pomalo atipičan za Rewolte, jer su se ovaj put “ištekali” i koristili akustične gitare.
No, upravo je “unplugged” nastup gurnuo u prvi plan vrlo dobre vokale i prikazao riffove i minimalistička, ali dobro dozirana sola u novom svjetlu. Pokazali su da u njihovoj svirci ima mjesta za odmak od klasične punk troakordne progresije, te da kombinacija pop melodioznosti, solidnih tekstova i riffova po mjeri može vremenom vrlo lako stvoriti još jedan bend koji će savladati prokletstvo ropstva lokalne scene.
Ashes you leave je renomirani šesteročlani riječki sastav doom-gothic orijentacije koji ima već pet objavljenih albuma. Četiri su izdana za etiketu Morbid Records, a jedan za grčki Sleaszy Records. Kao još jedan uspješni sastav iz hrvatske prijestolnice rocka, Ashes često nastupa na različitim festivalima u Europi gdje imaju velik broj poklonika. Od Berislava Poje, solo-gitarista banda saznajemo kako ovo ljeto sviraju na Bruttal Assault Festivalu u Češkoj. A mogu se pohvaliti nastupima s nekim od najvećih imena heavy-metal scene kao što su Nightwish, Paradise Lost, Opeth i Antrax.
U Stomorici su izveli 10 autorskih pjesama kombinirajući zvukove električne violine i klavijatura s akustičnim gitarama i ritam-sekcijom. Dodatno bojenje zvuka Ashes You Live donose vokali u gotičkom stilu za koje je zaslužna klavijaturistica benda.
Ipak se kreće
– Nešto se dobro događa u vašem gradu, bila je opservacija Berislava Poje koji se nije mogao oteti dojmu da su se u Zadru za glazbenu scenu stvari počele odvijati u pozitivnom smjeru. Dobar glas o brojnim ovogodišnjim događanjima koja su poslužila za afirmaciju rock, punk, metal i bendova ostalih glazbenih usmjerenja tako se pronio i do riječkih gostiju, članova najjače takve scene u Hrvatskoj.