Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Kalelargart – ulična kultura u punom zamahu

25.07.2010. 22:00
Kalelargart – ulična kultura u punom zamahu


Ovogodišnji festival ulične umjetnosti Kalelargart započet će u srijedu, 28. srpnja atraktivnim otvorenjem u večernjim satima na glavnom zadarskom trgu. Kao i prijašnjih godina, i ovogodišnje otvorenje biti će upriličeno uz veliki performerski spektakl, a o čemu će biti riječ, doznati će se u srijedu, s početkom u 21.15 sati.
Kalelargart će trajati dva dana, i to u vremenskom razdoblju od 21 do 23.30 sati. Program će se odvijati na tri punkta koji će se nalaziti na Narodnom trgu, Kalelargi te ispred Arheološkog muzeja.
Radi se o projektu koji ujedinjuje prezentaciju ulične kulture i animaciju stare gradske jezgre, te podrazumjeva razne plesne, kazališne i performerske izvedbe. Na ovogodišnjem Kalelargaartu biti će u većoj mjeri zastupljeni zadarski umjetnici, plesna udruga Gesta i Zadarski plesni ansambl. Iz Osijeka dolazi umjetnička akademija koju je na konferenciji predstavljala Doris Pinčić, Zadranka sa osječkom diplomom, a poseban interes javnosti sigurno će izazvati ‘twirling’ nastup Tihomira Bendelje, pobjednika prvog Supertalent show-a u Hrvatskoj. Zadrom će prodefilirati i akrobati iz Mađarske i Meksika. Inače, tema ovogodišnjeg Kalelargarta biti će bajka:
-Pokušali smo određene bajkovite priče prezentirati kroz ples, kazališne i performerske izvedbe, pojasnila je Nina Bujić, event menadžer za agenciju RMC, inače organizatora festivala.
Bujić je dodala i to kako festival uspješno spaja mediteransku potrebu ljudi da budu vani te umjetnike koji izlaze iz svojih ustanova te oživljavaju staru zadarsku jezgru:
-Ulaznica naravno nema, sve se odvija na otvorenom, zaključila je.
Zainteresirani gledatelji će inače i sami moći sudjelovati u performansima pa će tako moći bubnjati, žonglirati s vatrom ili pak zaplesati.
Plesna udruga Gesta ove godine predstaviti će tri svoje plesne produkcije koje su tijekom prošle godine izvođene u Hrvatskoj kazališnoj kući. Gesta će sudjelovati i u samom otvaranju Kalelargarta gdje će izvesti Kajdanku uz koncert klavirista na pomičnoj platformi, a njezini članovi izvoditi će svoje programe tijekom oba dana na sva tri punkta, kazala je Nena Jurišić.
Program Zadarskog plesnog ansambla prikazala je pak Stošija Zrinski, a on će biti sačinjen od plesnih i scenskih performansa Roco Baroco, Show-Show-show i Vile, također tijekom oba dana festivala. Nakon gostovanja na nizu festivala ove godine, diljem Hrvatske, ali i Europe, u Zadru će po prvi puta gostovati i polaznici Umjetničke akademije Osijek:
-Zahvaljujemo se na pozivu, jer ovdje se radi o mladim ljudima koji su netom diplomirali i za koje je bitno da budu viđeni i da imaju priliku nastupati. U Zadru ćemo se predstaviti uglavnom s lutkarskim programom s osječke akademije. Radi se o vrlo zanimljivim tehnikama koje su se do sada svidjela svima, pa se nadam da će tako biti i sa Zadranima, pojasnila je Doris Pinčić.
U navedeno, u srijedu i četvrtak Zadrani i njihovi gosti imati će prilike pogledati hip-hop i reperske izvedbe, slikarske perfomanse, animacije dijelova tijela, penjačke akrobacije, akrobacije u zrak, mađioničare te mnoštvo drugih atraktivnih sadržaja.


 PROJEKTI IDU DALJE


Press konferenciji u kinu Callegru prisustvovala je i direktorica agencije RMC koja je izrazila zadovoljstvo podrškom gradskih upravnih struktura, usprkos nešto težoj financijskoj slici Hrvatske:
-Zadovoljni smo samo s time što manifestacija ide dalje te što smo okupili mlade entuzijaste kojima je jedino bitno da prezentiraju svoje umijeće. Zahvaljujemo se podršci grada Zadra i Zadarske županije, kao i Turističkoj zajednici Grada Zadra, ali i našim sponzorima koji su svake godine uz nas. Situacija jest takva kakva jest, no uvijek postoje alternativni načini financiranja i ne mora se nužno biti u cijelosti ovisan o gradskom proračunu. Sad je vrijeme da pokušamo svi zajedno dati najbolje od sebe, kazala je Smrkinić.
Agencija RMC je više-manje sve svoje predviđene projekte i ostvarila, dodala je, pa tako nakon Kalelargarta slijedi projekt ‘Zadar – grad beskrajnih ljudi’ gdje je RMC partner udruzi Breza:
-To je manifestacija koja se po prvi puta održava u Zadru. Nadamo se da će kao takva biti prepoznata te da će se razvijati i u budućnosti, zaključila je Smrkinić.