Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Najbolji vinari Ankica Šarić i Svetko Surić

25.07.2010. 22:00
Najbolji vinari Ankica Šarić i Svetko Surić


Na omiljenom privlačkom okupljalištu Popova vlaka u centru mjesta u subotnjim večernjim i noćnim vrvjelo je kao u nekakvom mravinjaku. Mnoštvo domaćeg i “fureštog” svijeta okupilo se na prvoj Fešti vina što ju je organizirala Udruga vinara i vinogradara “Privlaka” na čelu s njezinim predsjednikom Borisom Glavanom. Pored toga što je fešta imala sva obilježja zabavnog karaktera, glavni njezin moto je bio degustacija, ocjenjivanje najboljih privlačkih vina te proglašenje najuspješnijeg vinara općine Privlaka u 2010 godini.
Na poziv organizatora sudjelovalo je 57 vina, 28 bijelih te 29 crnih uzoraka. U stručnom ocjenjivačkom povjerenstvu uz predsjednicu Nikolinu Paleka, poznatu zadarsku enologinju bili su još Ivan Šimičević, Željko Pavlović i Teo Silić. Nakon višesatnog kušavanja Povjerenstvo je donijelo jedinstvenu odluku po kojoj je u klasi bijelih vina prvo mjesto i zlatnu medalju te inox bačvu zapremine 300 litara s 14,5 bodova osvojila Ankica Šarić. Drugo mjesto i srebrnu medalju s 9,1 bodova osvojio je Dalibor Dado Glavan, dok je treće mjesto i brončana medalja uz osvojenih 9 bodova pripalo Pelegrinu Mustaću.
Iste nagrade su, također podijeljene za osvojena tri prva mjesta u kategoriji crnih vina. Prvo mjesto osvojio je s 14,5 bodova Svetko Surić, drugo je s osvojenih 13,6 bodova pripalo Davoru Glavanu, dok je treće mjesto s 12,5 bodova pripalo Ivici Grbiću Muri. Medalje, plakete i nagrade pobjednicima na prigodan je način uručio načelnik Ive Surić.
Svim vinarima i vinogradarima koji su sudjelovali u ovoj akciji, pobjednicima, ocjenjivačkom sudu, općini Privlaka i načelniku Ivi Suriću, privlačkoj TZ i njezinoj direktorici Ivi Zorić, domaćem župniku don Anti Soriću kao i sponzorima i podupirateljima restoranu “Amico”, agenciji za nekretnine “Nina dom”, ugostiteljskim objektima “Barufa” i “Inbis d.o.o.” te pojedincima Mira Maravić i Stipi Jurišiću, s pozornice se zahvalio predsjednik privlačke Udruge vinara i maslinara Boris Glavan.
– Ovo je prva godina ove manifestacije, koja će postati tradicionalna. Organizirali smo je prvenstveno s ciljem kako bismo ovdje u našoj Privlaci, kolijevci vinogradarstva, motivirali što veći broj naših sumještana, pogotovo mlade ljude, da se ponovno okrenu uzgoju ove plemenite mediteranske kulture. Hvala još jednom svima koji su na bilo koji način pridonijeli da ovo sve uspije. Na kraju želim pripomenuti da će naša Udruga tijekom prosinca ove i siječnja naredne 2011. godine također po prvi put u Privlaci organizirati degustaciju maslinovih ulja, rekao je Glavan.
Kako bi fešta vina protekla u što ljepšem i ugodnijem štimungu unatoč jakoj buri, svojski su se sa svirkom i pjesmom na Popovoj vlaki potrudili splitska pjevačica Nera i njezin prateći bend.