Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Klape Kampanel i Bibinje osvojile struku i publiku

25.07.2011. 22:00
Klape Kampanel i Bibinje osvojile struku i publiku


Na trećem Hrvatskom festivalu klapa i mandolina prve tri nagrade publike otišle su u ruke klapa sa zadarskog područja. Prvu nagradu publike osvojila je klapa Bibinje iz Bibinja, drugu nagradu je dobila klapa Kontrada iz Zadra, a treću klapa Sol iz Paga, koja je ujedno osvojila i treću nagradu ocjenjivačkog suda


Na trećem Hrvatskom festivalu klapa i mandolina, održanom u nedjelju u Opatiji, prve tri nagrade publike otišle su u ruke klapa sa zadarskog područja. Tako je prvu nagradu publike osvojila klapa Bibinje iz Bibinja, drugu nagradu je dobila klapa Kontrada iz Zadra, a treću klapa Sol iz Paga, koja je ujedno osvojila i treću nagradu ocjenjivačkog suda. Osim njih, sudjelovala je i zadarska klapa Leut.
Kako kaže Tomislav Pehar, voditelj klape Kontrada, već smo se uvjerili da opatijska publika voli Kontradu.
– Svake godine idemo u Opatiju na festival i uvijek se vratimo punih ruku. Prve godine smo dobili drugu nagradu publike i treću žirija, a prošle godine smo osvojili prvu nagradu publike. No sad smo se uvjerili da opatijska publika voli i druge zadarske klape i jako smo sretni zbog toga, rekao je Pehar.
Odabir razgaljene opatijske publike nemalo je iznenadio Ivicu Iću Sikirića, prvog tenora klape Bibinje, kao i ostale članove klape.
– Prvi put smo bili na ovom festivalu i nismo mogli ni zamisliti da ćemo osvojiti prvu nagradu publike. Izgleda da smo zadivili publiku jer smo po broju glasova uvjerljivo pobjedili. Samo smo se htjeli ići predstaviti, a izgleda da smo ih pismom zadivili, sretan je bio Ićo.
Klapa Bibinje je zadivila pjesmama “Ako si pošla spat” i “Otvori mi svoje dvore”, klapa Kontrada s pjesmama “Rumen đule” i “Ja virujen u anđele”. Klapa Sol oduševila je pjesmama “Kad ja dođem blizu Hvara” i “Mediteraneo”, a klapa Leut s pjesmama “More moje, ća me ne umori” i “Dome moj dragi”.
Osim četiri klape sa zadarskog područja, u prepunoj dvorani hotela Adriatic nastupile su i klape Volosko iz Voloska, Kampanel iz Zagreba, Fortica iz Šibenika, Kamen iz Kamena, Kamik iz Kostrene i Opatija iz Opatije. U revijalnom dijelu, publiku su zabavljali riječka glazbena skupina Putokazi, klapa Kanat iz Kostrene i književnik Jakša Fiamengo.
Program je, već tradicionalno, vodila Lejdi Oreb. U ocjenjivačkom sudu su sjedili ugledni glazbeni stručnjaci: Nikola Buble, Duško Tambača, Mirna Marić, Ljubo Kuntarić, Milan Jakić i Ramiro Palmić. Oni su za pobjednike festivala odabrali na prvom mjestu klapu Kampanel, na drugom klapu Volosko, a na trećem klapu Sol iz Paga koja je s odličnim plasmanom u Opatiji potvrdila da u klapskom svijetu ostvaruje sve zapaženije rezultate.
Hrvatski festival klapa i mandolina u Opatiji održava se uoči Dana Grada Opatije i blagdana njenog zaštitnika sv. Jakova, a u svrhu brendiranja klapa kao karakterističnog hrvatskog glazbenog izričaja. I ovaj put su festival organizirale Udruga Hrvatski festival klapa i mandolina i Ustanova Festival, a pod generalnim pokroviteljstvom Ministarstva turizma.