Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Košarka uz egzotične plesne ritmove sambe

25.07.2011. 22:00
Košarka uz egzotične plesne ritmove sambe


Egzotični brazilski grad Natale bio je domaćinom 10. svjetskog prvenstva veterana u košarci na kojem je sudjelovalo čak četiri tisuće sudionika, 161 momčad iz preko 30 zemalja s oko 2.500 košarkaških veterana i veteranki u starosnim kategodijama od +30 do +70. Organizator je bila Svjetska organizacija košarkaških veterana FIMBA.
Svjetsko prvenstvo na kojem je FIMBE slavila 20. obljetnicu osnutka, otvoreno je upravo onako kako i priliči Braziliu uz zvukove sambe te brojne uglednike koje je predvodio predsjednik FIMBA dr Ruben Lamas.
– Malobrojna hrvatska momčad u kategoriji 50+ na svečanosti otvaranja noseći povezane hrvatske i brazilske zastave podigla je dvoranu na noge. A bilo je nazočno preko 10.000 fanatičnih gledatelja, ponosno će uvaženi član internacionalne Uprave FIMBA, Tonći Vanjak iz Sukošana, koji je i ovom prigodom vrlo uspješno zastupao i prezentirao Hrvatsku pri Svjetskoj košarkaškoj federaciji veterana.
Nakon uspješnog odigranog VI. FIMBA Europskog maksi-košarkaškog prvenstva za veterane protekle godine u Zagrebu nagrade su stigle u Natal ili Božić kojeg još nazivaju gradom Sunca.
– Logo s tog prvenstva u Zagrebu je proglašen najboljim logom uopće na svim dosadašnjim održanim prvenstvima. Istovremeno nagrada najboljoj igračici svih dosadašnjih Europskih prvenstava pripala je Lidiji Gnjiidić.Nagrade je uz guvernerku regije i gradonačelnicu dodijelio predsjednik FIMBA dr Ruben Lamas koji je još uvijekj ne krije oduševljenje proslogodišnjim posjetom Sukošanu i Zadru, navodi Vanjak, direktor Viadukta i predsjednik uprave Ingra-Det u Njemačkoj.
Već prilikom tog posjeta dalo se naslutiti kako je upravo Zadar jedan od najozbiljnijih kandidata za organizaciju jednog od sljedećih SP-a veterana i veteranki.
– Zadar je sigurno jedan od najozbiljnijih kandidata za organizaciju jednog od narednih Svjetskih prvenstava veterana i veteranki koje dobiovaju sve veći globalni značaj, poručio je Lamas.
Iako je riječ o veteranskoj košarci, ovakva prvenstva su sve važnija ne samo za sportsku, nego i turističku promidžbu. Sudionici Europskog prvenstva u Zagrebu su pritom ostvarili preko 30 000 noćenja. Svjetsko prvenstvo u Brazilu i protekla prvenstva su svojom masovnošću i organizacijom to i potvrdila. U konačnici je sudjelovanje na ovoj manifestaciji našim sudionicima donijelo pregršt lijepih dojmova, mnogo novih spoznaja i poznanstava te otvorilo put ka realizaciji kandidature za organizaciju neke od narednih manifestacija ovog tipa.
– Sudjelovanjem hrvatske momčadi na ovom prvenstvu napravljen je još jedan korak prema dobivanju organizacije Svjetskog veteranskog košarkaškog prvenstva u Hrvatskoj, najvjerojatnije u Zadru, kaže Tonći Vanjak ističući kako su svjetska i europska košarkaška veteranska prvenstva dokaz sve veće masovnosti i globalnog značaja košarkaškog veteranskog “pokreta”.
– Osim mogućnosti grada Zadra, u prilog kandidaturi ide i činjenica da je rečeni “pokret” u Hrvatskoj iz godine u godinu sve razvijeniji, te da su hrvatski veterani i veteranke proteklih godina postizali i značajne sportske rezultate, poručio je Vanjak .
Zbog visokih troškova u daleki Brazil putovala je samo momčad 50+, ponajviše zahjvaljujući zagrebačkoj Turističkoj zajednici. Sam boravak u Nataleu ostavio je snažan dojam na naše predstavnike.
– Natale je glavni grad sjeveroistočne države Rio Grande do Norte u kojem živi oko 800.000 stanovnika. Jedan je od najvažnijih turističkih destinacija u Brazilu. Grad živi glazbom, poletnim i plesnim ritmovima sambe koji odzvanjaju iz svakog njegovog kuta, jednostavno opijaju i pozivaju na ples ljude svih generacija, objašnjava Vanjak
Brazil je peta po veličini zemlja na svijetu i najveća u Južnoj Americi. Katolički Brazil je jedina država portugalskog govornog područja u Americi. Unatoč tomu što je jedna od deset najvećih svjetskih indudstrijaliziranih država od sveukupno 190 miljuna stanovnika njih preko 40 milijuna živi u siromaštvu.
– Brazil je zemlja puna kontradikcija. Megalopolisi poput Sao Paula i Rio de Janeira, siromašne četvrti favele, multikulturalno stanovništvo, prekrasne plaže i izvrsna gastronomija te kultura raskošnih karnevala i iznimno ljubazni stanovnici razlozi su zbog kojih se ta zemlja vrlo brzo uvuče pod kožu, tvrdi Vanjak pošto je naglasio kako je medijska popraćenost veteranskog natjecanja dosad nije zabilježena.
– Košarkaški spektakl u Brazilu putem brojnih južnoameričkih televizija i brojnih brazilskih nacionalnih TV postaja te preko interneta, zasigurno je pratilo na desetke milijuna ljudi, zaključio je Tonči Vanjak.