Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zdravlje dolazi iz prirode

25.07.2011. 22:00
Zdravlje dolazi iz prirode


Na zadarskoj rivi započeo je 20. sajam zdrave hrane i tradicijskih proizvoda “Dani sunca” koje tradicionalno organizira udruga Eko Zadar u svrhu potpore malim ekološkim proizvođačima i popularizaciji domaćih proizvoda.
Maraške, smokve, masline, orahe, lavandu i brojne druge darove prirode izlagači na Danima sunca s vrlo malo intervencije u plod pretvaraju u razne pripravke – likere, ulja, vina, džemove, ukrasne i mirisne predmete, kozmetičke preparate… Sve bez konzervansa i aditiva.
Na sajmu sudjeluje 12 izlagača: Drago Drmić iz Zadra, OPG Aralica iz Šibenika, Bokun d.o.o. iz Splita, OPG Štefančić iz Zagreba, Baltan d.o.o. iz Otoka, Dumjex d.o.o. iz Imotskog, Lahor d.o.o. i OPG Vicencović-Hergouth iz Gornje Gračenice, zatim Kasiopea iz Bjelovara, Seosko gospodarstvo Druga strana iz šibenskog Zatona, a prvi put na Danima sunca sudjeluju i Argonauta, Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja iz Murtera i OPG Ratko Romić iz Briševa.
Upravo prvo i nailazimo na Romića koji je na svoj štand izložio vrhunska ekstra djevičanska maslinova ulja, okružena zlatnim medaljama i raznim priznanjima. Naime, Ramić je novi član udruge Eko Zadar, a za svoje ulje rađeno od 6 sorti maslina samo je ove godine osvojio četiri zlatne medalje.
– Također sam član Udruge Maslina iz Poličnika. Zaista bih volio kad bi se naše maslinarstvo podiglo na još višu razinu i da se od maslinovog ulja stvori brend na nivou cijele Dalmacije. Zajedno moramo stvarati što jači lobi jer jedino tako možemo konkurirati na tržištu Europske unije, rekao je Romić, dodavši da je on u maslinama našao mir.
Uz kolače obitelji Drmić i mirisne kozmetičke preparate Kasiopeje i Lahora, za „mirišljavost” Dana sunca i ovaj put je zaslužan OPG Štefančić sa svim mogućim proizvodima od lavande. Uzgojena u zoni nulte stope zagađenosti u Vukomeričkim goricama, lavanda obitelji Štefančić u sve se miješa – mirisne vrećice, umirujuće vodice, kreme za tijelo, meleme za usne…
A u proizvodima Lahora d.o.o., uz lavandu, koriste se i druge ljekovite biljke i voćni proizvodi.
– Nudimo ulja za njegu tijela koja, iako su žarkih boja, nemaju umjetne boje, niti ikakve druge aditive. Čak bismo mogli napraviti plavo ulje i to od kamilice. Nadalje, imamo čajeve, mirisne svijeće od pčelinjeg voska s eteričnim uljima… Zadovoljne smo kako je počeo sajam. I lani smo bile i bilo je odlično pa nema razloga da i ove godine ne bude tako, rekla je Larisa Hornjak, direktorica Lahora, koji na Danima sunca dijeli štand s OPG-om Vicencinović-Hergouth.
Ovaj OPG je registriran i kao destilerija, a nudi prirodne voćne likere i rakije, prigodno označene zadarskim simbolima. Autohtoni i prirodni suvenir za svakog turista.
– Kako se bavimo i ukrasnim pakiranjem, izložili smo i proizvode naših suradnika za koje radimo ambalažu. To je na primjer AdriaSol sa svojim mirisnim solima. Naš posebni i jedinstveni proizvod je liker od dunje i meda, rekla je Sanja Galović, djelatnica OPG-a.
Iako raznovrsne boje na Danima sunca nisu ništa neubičajeno, jedan štand se neobično zaplavio od morskih detalja. Radi se o štandu Udruge za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja „Argonauta” iz Murtera.
– Udruga postoji već pet godina, a ovo je naš edukativni asortiman za predškolsku dob. Time nastojimo promicati zaštitu prirode i bioraznolikosti od najranije dobi. Imamo majice, magnete, puzzle, šalice i platnene vrećice na likove iz slikovnica. Prihod od prodaje nadalje ulažemo u projekte Udruge. Prvi put smo na Danima sunca i jako nam se sviđa. Riva je prometna, ljudi se interesiraju i to je važno, rekla je Ivona Pribilović, direktorica Udruge.
Rado viđen izlagač na sajmu je i firma Bokun iz Splita sa svojim proizvodima KupiFe.
–  Imamo sušene vrganje i vrganje u prahu, voće, zatim voćne likere, sokove i marmelade koje se zasad najbolje prodaju. Osjeti se da je to marmelada bez aditiva i konzervansa i da ima veliki udio prirodnog voća. Pokazalo se da je dobro sudjelovati na ovom sajmu. Nešto se proda, ljudi se interesiraju, a radi se na popularizaciji ekološke proizvodnje, rekao je Zdravko Popović.
U okviru Dana sunca danas će u klubu „Božo Lerotić” s početkom u 18 sati Ognjen Andrić održati predavanje “Zeleno Zlato” – super-hrana s Banije, a sutra će u isto vrijeme na istom mjestu predavati Tomislav Toth na temu Klimetske promjene – prijetnja ili šansa.
Sajam traje do 1. kolovoza, a sljedeći vikend će se poklopiti i s velikom manifestacijom na rivi – Millenium jump. Mora da će skokovi biti gotovo nadnaravni, ako se sudionici prije dobro okrijepe sa snagom iz prirodnih proizvoda domaćih izlagača.


 ALKAR OSVOJIO ZADRANE


Na Danima sunca već treći put sudjeluje Baltan d.o.o. iz Otoka sa svojim prepoznatljivim Cetinskim sirevima.
– Imamo kozji, kravlji i najpoznatiji sir Alkar, mješavinu kozjeg i kravljeg. Zadrani su odavno prepoznali Alkara i moram priznati da nam je ovo dobro tržište. Alkar je svugdje nagrađivan i prije se mogao kupiti na policama marketa za 100 do 130 kuna po kilogramu. No to nije dobro funkcioniralo pa smo ga povukli iz ponude marketa. Sad ga prodajemo za 90 kuna. To je cijena „na pragu sirane”, ali je to jedini način da se utrži i odmah naplati, govori Marijan Bitunjac sa štanda tvrtke Baltan d.o.o.




 RAKIJA OD MASLINA


OPG Aralica sudjeluje na raznim sličnim sajmovima, a na Dane sunca se, kao član udruge Eko Zadar, uvijek rado odazove.
– OPG Aralica nudi likere, rakije, džemove, sve iz domaće proizvodnje kuhano po bakinim receptima s vrlo malo šećera i bez konzervansa. Njihov džem od crne smokve i oraha nagrađen je zlatnom medaljom, a njihova inovacija je rakija od maslina, rekla je Linda Šušteršić iz Eko Zadra, koja je na štandu OPG-a Aralica mijenjala vlasnicu, Branku Aralicu.


 ZDRAVE GRICKALICE I BOMBONI


Obitelj Drmić sa svojim proizvodima, prirodno napravljenim od voća i trava iz Pridrage, dugo sudjeluje na Danima sunca. Uz razne masti, ulja, balzame, likere, kolače, preparate za kolače i začine, Drmići imaju i vrlo interesantnu ambalažu napravljenu od prirodnih materijala. Zanimljive su i grickalice od orašastih plodova i marašaka koje imaju dvostruku upotrebu jer su svoj sok već pustile za proizvodnju likera, kao i „žele bomboni” od narančine kore.
– Domaća ekološka proizvodnja će biti sve više cijenjena jer je društvo zasićeno nekvalitetnom hranom i sve više prepoznaje vrijednost ekološke proizvodnje. U tome pomaže i sajam Dani sunca na kojem uvijek rado sudhjelujemo, rekla je Antonia Drmić.