Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Cvita i Tome Mamić proslavili 60 godina braka

25.07.2016. 22:00
Cvita i Tome Mamić proslavili 60 godina braka


Bračno putovanje Tome i Cvite Mamić iz Lišana Ostrovičkih, koje traje već šezdeset godina, dobilo je novi nastavak. Prije šest desetljeća svoju su ljubav slavili na vjenčanju, kada su u župnoj crkvi sv. Nikole Tavelića ispred fra Joze i kuma Peše Nimca Crnog obećali jedno drugome zauvijek i do smrti. Sada su ponovno rezali “svadbenu” tortu.
– Tortu smo rezali i prije deset godina na velikoj proslavi zlatnog pira, kad smo ispred župnika obnovili i bračne zavjete, govori ponosni slavljenik Toma, koji kao i supruga Cvita ima 82 godine.
I ovog puta je tom velikom danu obitelji Mamić nazočio i čestitao Zadarski list.
Mamići su cijeli život podredili su obitelji, radili su i stvarali kako bi njihovoj djeci bilo bolje. Podigli su šestero djece: Mariju udanu Rupčić u Rijeci, Milana koji živi u Zagrebu, Marijanu udanu Mamić u Splitu, Koletu udanu Ćurčija u kanadskom Torontu, Stipu koji živi s obitelji i roditeljima u Lišanima te Tihomira koji živi u Zagrebu.
– Imamo 12 unučadi i četvero praunučadi, Roka i Dina od kćeri Mirjane te Dominika i Dina od kćeri Marije, nabraja slavljenica Cvita rođena Rubelj u susjednom Buliću.
Imali su 50 ovaca, konja, tri tisuće panja vinograda. Bila su to drukčija vremena, miran život ispunjen i lijepim i teškim trenucima.
– Međusobno poštovanje i ljubav prevladaju sve prepreke, tvrdi Toma, koji je kao tesar 15 godina radio u Parizu, a potom u Viaduktu i Pomgradu.
Toma i Cvita bili su 15-ak godina članovi mjesnog KUD-a Sv. Nikola Tavelić. Toma je zajedno s Josom Nimcem, Stipom Stipićem i Mirkom Kalcinom i dobitnik UNESCO-vog priznanja za ojkanje.
– Još smo jedno u drugo zaljubljeni i tako će biti dok smo živi. Obitelj, vjera, ljubav i zdravlje su najvažniji za sreću, a u našoj je kući uvijek bilo ljubavi, pjesme i veselja, poručili su nam slavljenici iz Mamićevih dvora, otkuda je selom odjekivala pjesma.