Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Od rujna poticaji za deficitarna zanimanja

25.07.2016. 22:00
Od rujna poticaji za deficitarna zanimanja


Poticanje zapošljavanja u Zadarskoj županiji tema je okruglog stola jučer održanog u Zadru na kojem su glavne teme bile provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja u županiji, te novi natječaji iz Europskog socijalnog fonda.
– Pozitivni rezultati idu u prilog Zadarskoj županiji. Evidentiran je manji broj nezaposlenih ljudi na Zavodu, ali i 15 posto više zaposlenih na području grada i županije. Zapošljavanje raste u turizmu, što se očekivalo, s obzirom na sezonu, ali i u sektorima trgovine nekretninama, prijevoza i skladištenja, prerade, trgovine, a primjetno je i blago povećanje zapošljavanja u sektoru građevinarstva, izjavio je Mario Bebić, pomoćnik ministrice rada i mirovinskog sustava.
Za Zadarsku županiju je karakteristično kako je riječ o jednoj od županija koje imaju najveći trend u zapošljavanju uz pretpostavku kako će pozitivne brojke rasti do kraja godine.
– Cilj nam je da velik broj sezonskih radnika nastavi raditi cijelu godinu, odnosno da poslodavci prepoznaju neke od naših mjera i radnike i nakon sezone ostave na poslu, dodao je Bebić.
Mjere aktivne politike zapošljavanja mladih osoba, ponovljeno je jučer u Zadru, nisu ukinute. Sve mjere u nadležnosti Ministarstva rada i mirovinskog sustava koje se sufinanciraju iz Europskog socijalnog fonda idu dalje kako su bile i ugovorene.
– U rujnu ćemo nastaviti sa promocijom potrebnih zanimanja. Omogućit ćemo poslodavcima koji nam se jave za deficitarna zanimanja da brže mogu primiti ljude na staž i dobiti sredstva za njihovo osposobljavanje. Deficitarna zanimanja kojih u Hrvatskoj ima u strukovnom i visokoškolskom obrazovanju, zapravo su cilj privrede. Pokazuju nam se kao nužna i u njih ćemo uložiti puno više novca jer daju najveći efekt za najmanji iznos, obrazložio je Bebić.
Neka od strukovnih deficitarnih zanimanja, u Hrvatskoj, pa i u Zadarskoj županiji, navodi Bebić, su kuhari, konobari, vozači, mesari, dok je u visokoškolskom obrazovanju riječ o svim oblicima tehničkih zanimanja, medicinske struke, zanimanjima u IT sektoru.